vineri, 4 februarie 2011

Foametea si Aurul

Dupa cum toata lumea stie Romania este dependenta de importuri pentru a asigura hrana necesara populatiei. Dar ce s-ar intampla daca brusc nu am mai avea bani cu ce sa cumparam din tari straine alimentele necesare supravietuirii? O criza alimentara de proportii, o foamete ce ar depasi cu mult istorioarele Nord Coreene mai mult sau mai putin recente.

Poate criza actuala sa declanseze un cataclism alimentar in Romania? Deocamdata nu, chiar daca anumite categorii sociale mai sarace s-ar putea trezi cu venituri insuficiente pentru asigurarea unui minim necesar imput caloric.

In toamna anului 2008 intreg sistemul financiar global bazat pe bani fara nici o valoarea intrinseca (fiat) a fost la un pas de colaps. Greselile ce au generat criza, nu au fost solutionate, din contra, alcoolicul a fost tratat cu si mai mult alcool pentru a fi scos din sevraj. Astazi valoarea diferitelor instrumente speculative financiare depaseste cu mult un quantum de zece ori produsul brut global. Riscul unei viitoare panici bancare globale ce ar putea genera rejectarea totala a banilor fara valoare intrinseca de catre populatie nu este exclus, Intrebarea nu este daca, ci cand?

Pentru evitarea unei catastrofe in situatia unei panici bancare in care banii actuali ar ramne fara valoare, majoritatea statelor suverane, mentin rezerve de aur. Chiar daca aurul este considerat in ziua de azi o relicva barbara din punct de vedere financiar, nimeni nu poate nega faptul ca puterea de cumparare a aurului s-a pastrat nealterata de la inceputul civilizatiei umane si pana azi.

In situatia unei crize globale in care nimeni nu mai accepta plata in bani fara valoare intrinseca, rezerva de valuta a Romaniei ar valora zero. Cu ce ar mai achizitiona Romania necesarul de hrana pentru evitarea unei foamete? Singurul raspuns posibil, cu aurul din rezerva.

Oficial Romania prin intermediul Bancii Nationale Romane are o rezerva de aur de 103.7 tone. O mica parte se afla Romania, restul este depozitat / imprumutat prin intermediul unor burse specializate din Londra, Zurich etc. Exista suspiciuni ce par bine intemeiate (aici las cititorul sa se documenteze singur) ca principalele burse de tranzactionare a aurului inclusiv LBMA practica impreuna cu BIS (Bank of International Settlements) un sistem fractional reserve (rezerve fractionare). Pentru necunoscatori asta insemna ca daca 100 de persoane aduc spre depozitare 100 de lingouri, bursa in loc sa pastreze in siguranta cele 100 de lingouri le imprumuta in in mare parte in mod netransparent pentru a isi mari profiturile. Cand bursa mai are fizic in seif doar 5 lingouri este sufficient ca sa vina la ghiseu zece persoane sa ceara zece lingouri ca bursa intra in incapacitate de a returna lingourile. Chiar daca aceste burse ar fi bine capitalizate de bancile centrale cu bani fara valoare intrinsica in situatia unei crize globale sus mentionate, valoarea banilor ar tinde catre zero iar aurul ca pret in acesti bani ar tinde catre infinit facand achizitionarea aurului de pe piata de catre burse pentru inapoierea aurului fizic datorat imposibil.  

Pe scurt, sansele ca intr-o criza bancara globala, Romania sa isi recupereze aurul depozitat sau imprumutat peste hotare este inexistent, negand astfel insasi rolul aurului de rezerva pentru zile negre atunci cand nici un alt mijloc de schimb nu ar mai avea valoare.    

Tinand cont de actuala instabilitate economica si politica globala care sunt oare sansele ca in urmatorii 10 sau 20 sau 30 de ani sa avem o criza bancara globala?  Chiar daca mici, ori ce risc este mult prea mare pentru o Romanie dependenta de atlii alimentar si cu o rezerva de aur potential indisponibila tocmai atunci cand ar fi nevoie de ea mai mult si mai mult.

Dependenta alimentara nu este singura, ea se extinde si asupra energiei si altor resurse naturale strict necesare vietii de zi cu zi.

Imi vine greu sa cred ca BNR nu ia decizii altfel de cat prin perspectiva unei anlaize de risc asupra sigurantei nationale, si totusi de ce a instrainat aurul?

10 comentarii:

vala spunea...

consider ca urmatoarele afirmatii sau intrebari sunt false sau gresit puse:

"Romania este dependenta de importuri pentru a asigura hrana necesara populatiei"
"O criza alimentara de proportii
intreg sistemul financiar global bazat pe bani fara nici o valoarea intrinseca"
"Intrebarea nu este daca, ci cand?
Cu ce ar mai achizitiona Romania necesarul de hrana pentru evitarea unei foamete?"
"Dependenta alimentara nu este singura, ea se extinde si asupra energiei si altor resurse naturale strict necesare vietii de zi cu zi."
"si totusi de ce a instrainat aurul?
"

acu' sper sa-mi ierti lipsa de argumentare dar pe de o parte mi se pare extrem de evident pe de alta sunt cam obosit caci am avut o saptamana grea...

Unknown spunea...

nu inteleg pana la urma ce atat accent pe aur? obisnuinta? Care e valoarea lui intrinseca? cate calorii are un lingou?

ThinkAgainRo spunea...

@vala Mă surpinde că de câte ori cineva face referire la cat de putred şi slab e sistemul financiar-bancar unde si tu lucrezi şari în sus ca ars!Omul are perfecta dreptate dar tu nu vrei să vezi decât argumentele tale!Să repetăm:
1)AURUL României s-a dus demult.E la băietii ăia care impun acum legislativ în SUA interzicerea cultivării legumelor în curtile americanilor şi nou ne interzic ceaiurile din plante medicinale!
2) Va veni indubitabil o criza alimentară fiindcă aşă se întampla cand nu-ti produci mincare si o iei de la carrefour!
Ce te faci daca cei care livreaza lui Carrefour haleala nu mai sunt de acord sa aprovizioneze fiindcă nu au incredere ca Carrefour Romania paote să plătească(vezi ISLANDA)?O să mănânci INTERNET BANKING!

vala spunea...

TA

pe mine nu ma surprinde existenta paranoicilor... e milenara

i-conomics spunea...

@ Vala:

Singura afirmatie ce ai putea sa o ataci cu adevarat este sugestia ca LBMA si BIS fac de fapt fractional reserve cu storage acounts... aceasta afirmatie nu este sustinuta de documente clare sau admisii din partea acestor institutii ci doar prin evidenta indirecta.

Opinia ta asupra falsitatii afirmatiilor o consider gresita, dar multumesc ca nu ai pus la indoiala tocmai cea mai controvesrata afirmatie din toate cele facute in articol.

@cafeacutaifas:
Valoarea aurului intrinseca este insasi raritatea sa. Daca banii nostri ar fi fost monezi de aur BNR nu ar fi putut sa tipareasca fara acoperire, sa creeze mega inflatia din ultimi 20 de ani. Pe de alta parte banii fiat fara valoare intriniseca, pot fi tipariti literalmente in prostie a la Weimar Republik.... tie iti convine sa muncesti.. iar pentru munca sa primesti o hartie pe care scrie 100 ... si cu care sa poti cumpara exact cat vrea muschiul celui care sta cu mina pe maneta tiparnitei?

Unknown spunea...

@i-conomics
stiu teoriile cu valoarea intrinseca si raritatea, trocul etc.
dar daca ajungem in haosul la care se gandesc unii aurul va fi 0

vala spunea...

IE

aia e singura adevarata :)
restu' sunt naivitati paranoice

traduceri craiova spunea...

Foarte frumos expusa situatia care din pacate intristeaza pe multi...Felicitari pentru blog! Foarte informativ!

Logosfera.ro spunea...

@cafeacutaifas
crezi ca de la starea actuala de fapt se va ajunge brusc la starea de fapt "apocaliptica" prezentata in articol? lucrurile evolueaza in timp motiv pentru care, pe masura se rahatul se izbeste tot mai tare de ventilator, valoarea aurului va creste. accentul se pune pe aur pentru ca este un intermediar cu valoare intrinseca (chiar daca acea valoare este data si de "increderea" populatiei in calitatile sale intrinseci).

in conditii de criza barterul va fi o modalitate obisnuita de a perfecta schimburi comerciale. daca nu viteza de circulatie a monedelor din aur nu este suficient de mare taranul va da rosii contra lapte fara sa faca trecerea prin aur asa cum face trecerea prin moneda in prezent (vinde rosiile contra bani cu care cumpara lapte).

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.