luni, 15 noiembrie 2010

SUNTEM SARACI - DIN CAUZA INFLATIEI

Inflatia inhiba cresterea productivitatii prin tehnologizarea productiei, thnologizare ce este posibila doar prin investitii in capital de productie. Dar acest lucru nu este posibil deoarece datorita inflatiei ridicate dorita de BNR antreprenorul Roman nu poate economisi bani in termini reali pentru achizitia de tehnologie superior productiva si nici nu poate sa imprumute bani la dobanzi competitive fata de competitorii vestici. Pentru a intelege mai usor mecanismul sus mentionat va propun un exemplu comparativ intre un investitor Roman si unul German:

Linie automata robotizata care produce “A”. Cost achizitie linie automata = 1mEur.

A. ROMANUL: Cumpara linie automatizata cu credit DAE 17%. Cost Lunar Dobanda de 14,000EURO. Salariu total angajat controlor linie robotizata = 1,500 EURO (elimin costul materiei prima, amortizare si alte costuri pentru usurinta exemplului)
TOTAL COST LUNAR INVESTITOR ROMAN = 15,500EURO

B. GERMANUL: Cumpara cu credit DAE 3%. Cost Lunar Dobanda de 2,500EURO. Salariu total angajat controlor linie robotizata = 6,000 EURO (elimin costul materiei prime, amortizare si alte costuri pentru usurinta exemplului) rezulta COST TOTAL LUNAR = 8,500EURO Tinand cont de cost scazut Germanul are bani, 1,500Euro pentru publicitate, adaos calitate superioara si stimulare piete de desfacere
TOTAL COST LUNAR INVESTITOR GERMAN = 10,000EURO

C. CONCLUZIE:
1. Chiar daca investitorul Roman plateste un salariu fortei de munca de 4 ori mai mic de cit cel platit de Investitorul German costurile sale la valoarea adugata sunt cu peste 50% mai mari chiar daca Germanul cheltuieste in plus bani pe mediatizare, piete de desfacere suplimentare si pentru adaus de calitate produselor finite.
2. In Romania se discuta intens de productivitatea redusa, dar nimeni nu se intreba care este adevarata cauza. Da, Muncitorul German, este mai performant ca cel Roman dar oare asta nu e doar cauzat de salariul mai mare primit? Oare daca Muncitorul German ar fi platit la fel de prost ca cel Roman nu ar fi la fel de performat? Se stie ca Romanii angajati in vest sunt foarte performanti. Asta intareste cele mentionate mai sus. Problema LIPSEI DE PRODUCTIVITATE IN ROMANIA sta in DOBANDA CREDITARII. Dupa cum bine puteti observa mai sus. Faptul ca Germanul obtine bani pentru achizitie tehnologie la costuri mult mai scazute ca in cazul Romanului, ii creaza acestuia o competitivitate cu peste 50% mai mare de cit cea a Romanului chiar daca acesta este platit mult mai putin.

D. DE CE avem dobanzi la creditare mult mai scumpe in comparativ cu dobanzile din vest?
                - Deoarece BNR mareste cantitatea de bani din economie fara acoperire (cantitatea de bani s-a marit de 3 ori in ultimi 5 ani). Daca BNR ar mentine Baza Monetara FIXA si MASA MONETARA stabila sau in crestere cu maxim rata PIB reala, atunci inflatia in Romania ar fi mult mai mica.
                - Deoarece BNR pentru a ascunde efectele inflationiste si de depreciere a monedei nationale cauzate de marirea nesabuita a cantitatii de bani din economie TINE DOBANDA DE REFERINTA foarte ridicata
                - Deoarece BNR prin activitatea sa de reglementare permite bancilor sa actioneze netransparent si necompetitiv.
                - Deoarece avem politicieni incapabili care prin actiunile lor genereaza neincredere pe plan extern.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Pai fara sa tiparim bani... cu ce sa platim pensii si salarii?

Anonim spunea...

Problema este ca am intrat in economia de piata cu acest mare handicap, inflatia si la care daca mai adaugam evaziunea fiscala generalizata din toate domeniile economiei romanesti, ne-au adus la sapa de lemn. Am vandut toate bancile si nu prea mai avem masa de manevra pentru a putea sustine economia cu dobanzi competitive. Nu cred ca mai avem vreo sansa de a iesim din rahat.

Andy spunea...

Intrebare : Tiparirea de bani inseamna politica monetara expansionista. Asta tinde sa reduca dobanzile in piata. Cum se impaca asta cu afirmatia : "- Deoarece BNR pentru a ascunde efectele inflationiste si de depreciere a monedei nationale cauzate de marirea nesabuita a cantitatii de bani din economie TINE DOBANDA DE REFERINTA foarte ridicata" ?

i-conomics spunea...

Anonim,

Nu cred ca e bine sa fim asa de defetisti. Japonia a iesit din razboi profund distrusa si fara nici o resursa naturala. Si a ajuns unde a ajuns, deci se poate. Singapore la fel, insula prapadita, si uite unde este acuma, fara nici o resursa; noi avem resure naturale multe, avem o clasa de mijloc destul de bine educata chiar daca nu e clasa de mijloc si din punct de vedere material... deci daca am vrea.. am avea sanse!

Bogdan MoneyWatch spunea...

Interesant studiu de caz. Dar e o nuanta care il zguduie, in opinia mea - nu este chiar ok sa compari DAE 17% la RON cu DAE 3% la euro. Daca romanul isi ia creditul in euro, va avea un DAE de maxim, maxim 8%. Adica sub 7,000 euro cheltuieli cu dobanda.

E ca si cum ai spune ca in Thailanda au dobanzi de 10% la creditele in bahti, iar in Germania 3% la creditele in euro, dupa care arati cu degetul Banca Nationala a Thailandei ca e rea, in conditiile in care totusi o dobanda de referinta la bahti are fundamentarea ei si rolul ei ca pret de echilibru si reglator al masei monetare.

E o discutie mai complexa, pornita insa bine asa cum ai facut-o.
Parerea mea :)

i-conomics spunea...

@Bogdan:

De acord cu observatia compararii DAE EURO cu DAE RON. Am folosit o comparatie poate putin exagerata pentru a reliefa inpactul nefast al inflatiei. Totusi:

1. Daca ai un SRL si vrei un credit pentru achizitie linie automatizata in aceleasi conditii ca germanul cu capital sa zicem 20% si fara extra garantii imobiliare in romania pur si simplu nu vei putea lua creditul si daca il ei DAE euro va fi peste 10%.

2. In romania creditele in valuta forte pentru firme nu sunt 100%, nu am datele la indemana dar undeva 40% creditare tot este in RON. Deci cei 17% nu sunt chiar aberatie pentru multi antreprenori autohtoni.

3. Asumand o diferenta mai mica intre DAE german de 3% si ipotetic DAE roman la EURO de 8%, iti reamintesc: contabilitatea este obligatorie in RON. Inflatie va avea automat si efect de depreciere al RON VERSUS EURO; asumand creditul este luat in EURO, ce te faci cu amortizarea investitiei? Chiar si accelerata, te poti trezi lejer ca dupa zece ani ai amortizat 100% valoare in RON dar in termeni reali ai amortizat doar 30%!Vrei sa facem un exercitiu NPV (net Present Value) si sa ajustam presupusul DAE EUR Romanesc de 8%?

Ori ce s-ar spune, inflatia cauzata de expansiunea monetara neacoperita in crestere de productie si servicii genereaza inflatie ce adnceste in saracie patura defavorizata a societatii, diminueaza drastic clasa de mijloc, si amputeaza sansele competitionale ale antreprenorilor autohtoni verus cei vestici.

Anonim spunea...

Eu cred ca gresesti dand vina in special pe BNR pentru inflatie.

i-conomics spunea...

Anonim: Atunci explica te rog.. cine cauzeaza inflatia?