joi, 18 noiembrie 2010

Ne-au luat Rusii

Ne-au luat-o Rusii inainte! Se pare ca vecinii nostril din Est au si alte activitati de cat bautul spirtoaselor. Cineva a facut analize strategice economice si a ajuns la concluzia ca distribuirea populatiei in tara nu este eficienta din punct de vedere economic si propune crearea de mari centre urbane in detrimentul micro oraselor neperformante. 20 la numar ca sa fiu mai exact.

In Romania, ce facem? Continuam sa aruncam cu putinii bani pe care ii avem in borduri si trotuare comunale, in retele de apa potabila acolo unde oamenii nu au bani sa plateasca astfel de servicii, in drumuri intre localitati prapadite de care nu a auzit nimeni. Exista doua tipuri de investii de stat, cele care nu produc nimica, doar consuma, si cele care genereaza crestere economica iar in timp se platesc pe sine prin profiturile aduse firmelor si populatiei si prin taxele incasate de stat.

Analizand lumea moderna putem lesne observa ca marile aglomeratii urbane cu populatii peste 750,000 mii locuitori sunt minimum necesar pentru a asigura masa critica dezvoltarii economice. In Romania stam foarte prost la acest capitol. Bucurestiul cu a sa populatie in exces de doua milioane de locuitri se mandreste cu un somaj de sub 2.5%. Performanta nu gluma tinand cont de situatia economica dezastroasa a intregii tari. Ceva viata economica mai gasim si in alte citeva orase, Cluj, Constanta, dar nu suficienta; orasele nu au populatie suficienta. Productivitatea pare direct corelata cu dimensiunile concentratiei urbane.

Jumatate din populatia Romaniei traieste in Zone Rurale. Aici productivitatea din munca agricola este infima, iar cei cu alte activitati lucreaza pentru variate autoritati ale statului, deci nu produc valoare adugata reala tarii. Probabil doar 10 – 15% din populatie ar trebui sa aibe activitate agro zootehnica, restul in mod logic ar trebui sa traisca la orase si sa lucreze la firmele private. Si cand spun orase ma refer la orase cu populatie masiva nu la pleiada de catune darapanate neexistente din punct de vedere economic cu populatii de 10,000 - 150,000 locuitori.

Nu sunt adeptul statului pe post de investitor deoarece consider ca economia privata este capabila sa faca astfel de investitii mult mai eficient. Dar daca se fac investitii de dragul investitiilor hai mcar sa le facem cu cap.
- Agricultura sa fie clar agricultura interconectata cu mici asezari rurale.
- Orasele sa fie orase; ori ai un oras cu masa critica pentru prosperitate economica ori mai bine nu ai nimica.
- Banii de investitii trebuie amplificati prin parteneriate public private, eventual pentru anumite investitii scutiri de taxe etc. Sa nu mai mentionez atrageri de fonduri structurale UE.
-  Alegerea pe linga Bucuresti a inca 5-6 zone urbane targetate pentru dezvoltare masiva in urmatoarea decada. In 15-20 de ani Bucurestiul ar trebui sa aibe peste 4m locuitori iar alte 5-6 orase sa aibe o masa critica de locuitori pentru a permite prosperitate economica.
- Investitii pot fi facute in loc de borduri si drumuri in locuri oricum fara nici o speranta de viitor in extinderea anumitor orase, realizarea de PUG general, realizarea de infrastructura pentru zone de dezvoltare in parteneriat public privat a locuintelor viitorilor locatari si a factorilor de productie unde acestia vor lucra. Poate suna utopic ce spun, dar altfel cum se poate progresa?
- Daca investim 4 miliarde EURO anual hai sa sustinem si dezvoltare de factori de productie. Ce importam masiv si am putea fabrica la noi asasa? Sa zicem maisni de spalat, hai sa cream parteneriat public privat si sau stimulente economice pentru a permite si rentabiliza crearea a astfel de activitati in romania impuscand mai multi iepuri dintr-o lovitura. Locuri de munca, taxe pentru stat si concomitent reducerea deficitului import export.

Nu, nu propun sa facem ce a facut Ceausescu si ce intentioneaza sa faca Rusii; Mutarea fortata a populatiei. Ce propun este sa lasam lucrurile natural. Odata create resedinte si locuri de munca oameni vor migra singuri catre un loc unde pot fi mai productivi si unde pot traii mai bine.

Secretul sta in ceea ce nu s-a facut niciodata cum trebuie in Romania. DESCENTRALIZARE. Fiecare localitate trebuie sa fie lasata in pace cu taxele ei; minimalizare la maxim a redistributiei intre localitati bogate si localitati sarace. Astfel inct acele localitati care nu au succes economic sa fie lasate sa dispara asa cum si trebuie sa fie iar cele prospere sa aibe banii necesari pentru a creste pentru a face loc si altora la prosperitatea lor.

2 comentarii:

gilbertins spunea...

Ce factori favorizanti sunt necesari sa se realizeze asa ceva la noi si in ce orizont de timp?(aveti un blog extraordinar.In sfarsit invat ceva adevarat di are cineva curajul sa spuna adevarul)

i-conomics spunea...

gilbertinis: Merci pentru apreciere. Factorii favorizanti sunt multi, de la eradicarea crearii de bani fara acoperire si reducerea fiscalitatii, la protejarea autohtonilor de competitie externa neloiala si la cheltuirea cu cap a banilor atat de persoanele fizice si juridice cat si de multitudinea de autoritati publice. In mare iti recomnad sa citesti mai toate articolelel din blog, in fond despre asta se refera.