luni, 15 noiembrie 2010

SUNTEM SARACI DIN CAUZA INFLATIEI (II)


Intrebare : Tiparirea de bani inseamna politica monetara expansionista. Asta tinde sa reduca dobanzile in piata. Cum se impaca asta cu afirmatia : "- Deoarece BNR pentru a ascunde efectele inflationiste si de depreciere a monedei nationale cauzate de marirea nesabuita a cantitatii de bani din economie TINE DOBANDA DE REFERINTA foarte ridicata" ?

Politica monetara expansionista (tiparirea de bani) nu reduce dobanzile.

A. Dobanzile ar putea fi reduse de cresterea cantitatii de bani daca:
1. Am avea un sistem inchis fara alti factori care sa influenteze dobanda. Idealistic, daca tiparesti mai multi bani, oferta de bani creste, iar intr-un sistem unitar inchis cererea de bani ar ramne fixa. De aici ar rezulta o scadere a costului banilior prin mechanism cerere si oferta, cost al banilor care de fapt este reprezentat de dobanda.
2. Daca dobanzile ar fi stabilite liber de piata prin mecansm cerere oferta, lucru care in Romania nu se intimpla, BNR impunand prin mijloacele legale disponibile dobanda care o crede cea mai buna pentru indeplinirea unui anume scop sau dobanda care o crede a fi cea de echilibru intre cerere si oferta. Din pacate dobanda impusa de BNR nu este si nu are cum sa fie cea corecta indifferent, chiar asumand cele mai bune intentii din partea acestora.
Angajatii BNR nu au cum sa stie mai bine ca piata libera care este dobanda corecta.

B. Din pacate dobanzile in Romania nu pot fi reuduse de o politica monetara expansionista.
1. Cantitatea de bani creata suplimentar de BNR nu are cum sa genereze dobanzi micsorate deoarece marea majoritate a banilor creati din nimic se orienteaza catre consum, consum ce este satisfacut prin import factor ce pune presiune de depreciere pe moneda nationala, o reactie naturala cerere si oferta de echilibrare a sistemului. Dar BNR nu lasa aceasta echilibrare, mareste sau mentine dobanda de referinata mult peste nivelul ei de echilibru dictat de economie pentru a atrage capital investitional strain, pentru a balansa partial prin acest capital strain cheltuielele aferente importului suplimentar.  
2. O parte din cantitatea de bani creata suplimentar se transforma in depozite, Din pacate noi avem o economie Eurizata, marea majoritate a depozitelor sunt in valute forte si nu in Leu. Acest lucru pune presiune de depreciere pe Leu, iar dobanda la Leu creste obligatoriu pentru a balansa cererea si oferta. Oameni nu sunt chiar asa de necunoscatori precum par. Identifica imediat cantitatea de bani suplimentara ce inunda economia iar pentru depozitele in Lei cer si vor automat dobanzi mai mari, altfel trec automat pe Euro, Dolar, etc.
3. Romania nu are valuta forte ca USA, nu poate sa tipareasca fara sa afecteze direct moneda nationala.
4. Crearea de bani fara acoperire de BNR creaza consum bunuri si servicii penste nivelul de productie. Aceasta discrepanta intre consum si productie este echilibrata de importuri, importuri platite pe termen scurt prin dobanzile ridicate ce atrag capital strain si partial prin credite externe, credite ce la un moment dat trebuiesc platite cu tot cu dobanzi ridicate. In momentul cand statul plateste aceste credite, trebuie sa vanda Leu si sa cumpere valuta forte, actiune ce are efect puternic de devalorizare asupra monedei nationale, efect balansat de ridicarea dobanzii.

C. Concluzie
1. Actiunea BNR de a mari cantitatea de bani din economie are o corelare stricta si directa cu inflatia.
2. BNR tine dobanda de referinta ridicata pentru a preveni o echilibrare naturala a cererii si ofertei (productie - consum) ce ar avea loc prin deprecierea monedei nationale.
3. Inflatia BNR, dobanzile exorbitatnte BNR, afecteaza grav competitivitatea antreprenorilor autohtoni restrictionandule acestora accesul la tehnologii ce ar mari exponential productivitatea antreprenoriala si capacitatea antreprenorilor de a oferi remuneratie mai ridicata angajatilor. (Vezi exemplu din articolul anterior)  

2 comentarii:

Mihai spunea...

Si ce e de facut?

Daca lucrez doar in Euro scap de dobanda BNR!

i-conomics spunea...

La Piata... folosesti Euro?