Noi insine suntem cel mai mare inamic al Romaniei. Oricand avem sansa de a insusi rezultatul muncii semenilor nostri in interes pesronal o facem cu desavarsita maiestrie; fie cumparatul de voturi pe spatele putinilor contribubabili muncitori, inovatori, onesti, fie prin furt si intimidare, etc. Una din solutiile ce poate fi luata in considerare este crearea unui sistem politico economic autohton in care nimeni sa nu mai poata sa separe un om de rezultatul muncii sale. Asta ar insemna reducerea statului la minim: aparare, justitie, si un sistem redus de asistenta sociala in care cei care au cu adevarat nevoie sa nu fie lasati sa moara. In momentul in care cei ce ne conduc nu mai ai cum sa fure, cum sa isi creeze legi cu dedicatie, cum sa faca promisiuni neacoperite pentru cumpararea de voturi; atunci Romania ar avea o sansa.
Pe termen scurt si mediu sansa Romaniei sta in antreprenorii autohtoni. Doar ei pot crea prosperitate dorind sa faca profit prin producerea de bunuri si servicii competitive. Acest lucru ar diminua deficitul import export, ar mari baza de impozitare si deci veniturile statului; si atunci cand resursa limita a antreprenorilor locali ar deveni forta de munca; prin competitie, cerere si oferta, salariile Romanilor ar creste in mod real si sustenabil.
O parte din lucruriele ce trebuiesc intreprinse pentru a ajuta economia sunt:
1. Interzicerea prin lege a deficitelor bugetare de ori ce fel la ori ce institutie si autoritate publica. Trebuie sa ne intindem cit ne este plapuma, altfel pe termen mediu si lung ne vedem pusi in fata platii de dobanzi nesustenabile. Cheltuielile institutionale peste venituri incasate afecteaza negativ echilibrul economic.
2. Crearea unei institutii independente de politic care sa stimuleze antreprenorii autohtoni in deschiderea de noi activitati economice producatoare de bunuri si servicii (cit mai automatizate si tehnologizate posibil). Acest lucru se poate realiza fie prin garantarea creditelor fie prin credite neranbursabile (preferat nu). Sursa de finantare ar trebui sa vina din reducerea drastica a investitiilor statului in borduri, si ori ce alt ceva, investitii ce nu sunt de cat cheltuieli fara nici un randament si in majoritatea cazurilor, o irosire de bani.
3. Pentru a oferi antreprenorilor autohtoni sansa de a economisi banii necesari capitalului initial de a porni o afacere sau de a isi imbunatati productivitatea muncii prin tehnologizare si automatizare este strict necesar scaderea fiscalitatii. Detalii la: http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-suprataxarii.html
5. Antreprenori autohtoni nu au nici o sansa atit timp cat autoritatile statale, BNR inclusiv, stimuleaza activ inflatia. Inflatia genereaza dobanzi de finantare ridicate si faulteaza ori ce sansa a antreprenorilor locali de a creste productivitatea activitatii lor economice. Detalii la : http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-inflatiei.html
6. Antreprenorilor locali trebuie sa li se dea o sansa. Cineva trebuie sa ii apere de competitia neloiala practicata masiv de entitatile economice externe. Fara o protectie reala antrepenorii autohtoni nu au nici o sansa. Detalii la: http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-competitiei.html
Sa fie clar tuturor, doar ANTREPRENORII ROMANI pot scoate Romania din criza, doar ei pot genera bunastare tuturor Romanilor. Nu mai visati la "ce poate face statul pentru mine".. sau "de ce nu face nimica statul sa creacsca economia". Singurul lucru care poate il face statul sa ajute economia este sa aibe un buget echilibrat, sa interzica BNR crearea de inflatie, sa reduca fiscalitatea si sa ajute antreprenorii autohtoni sa porneasca afaceri necesare economiei si sa ii protejeze de competitia neloiala a entitatilor juridice externe.
2 comentarii:
Felicitari pentru concluzie...
Da, numai antreprenorii pot scoate Romania din criza dar voi incerca sa critic constructiv masurile propuse:
1. deficitele bugetare apar din 2 directii: Cheltuieli prea mari sau venituri prea mici. Intrebarea mea este: daca ar fi ilegal deficitul, ce crezi ca s-ar intampla? Ar scadea cheltuielile sau s-ar mari fiscalitatea?
2.pai nu exista 1000 de organizatii guvernamentale care se ocupa cu incurajarea intreprinderilor? nu avem minister al economiei? Toate acestea sunt platite din productia celor care... produc... pentru a ii incuraja sa... produca si mai mult...!
3. Corect... suntem o tara cu o fiscalitate la fel de impovaratoare ca si Suedia si cu servicii publice la fel de bune ca in Ghana... dar asta e o problema cand vrem sa incurajam si sa nu avem deficite...
4. nu l-am gasit..
5. probabil ca nu vom fi de acord pe aceasta chestiune dar inflatia stimuleaza economia... de aceea o vrea Bernake asa de mult. Fara inflatie oamenii s-ar abtine de la cumparaturi. In plus, inflatia e necesara pentru progres deoarece un TV lcd cat un perete are tendinta de a costa ceva mai mult decat un crt alb negru chiar daca ambele intra in cosul de consum...
6. in general se considera ca fiecare se specializeaza in ceea ce produce mai bine. Ce te faci daca strainii chiar sunt mai buni ca noi la ceva? Cum ii protejezi pe antreprenori? oferindu-le stimulente care sa compenseeze diferentele de productivitate?
Firmele straine au in anumite cazuri ajutoare publice (desi cred ca stii ca directivele EU interzic asta). Ele sunt platite insa din banii contribuabililor cum noi amandoi platim garantarea "primei case" pentru ca "Antreprenorii" imobiliari sa nu piarda... se vor gasi insa mereu domenii nesubventionate ce pot fi atacate iar asta e menirea antreprenorilor! SA GASEASCA OPORTUNITATILE, nu sa stea cu mana intinsa la "imparatie"...
Succes si felicitari pt blog. Am vazut ca a crescut f mult.
@Info economice:
Raspuns la critici constructive:
1. Echilibrarea bugetelor trebuie facuta in special prin reducerea cheltuielilor. Redecera cheltuielilor asa ziselor investitii de stat, reducerea aparatului birocratic, acordarea de asistenta sociala doar acelor care au cu adevarat nevoie. (Vezi ce am mai scris pe Blog pt. detalii mai multe.) Per total, masurile propuse ar avea un efect de extindere a bazei de impozitare, deci si venituri mai mari la stat.
2. Da, exista, 1000 de organizatii ce irosesc banii, acordarea de ajutor unor entitati private de catre stat este o mare oportunitate de coruptie, dar ma gindesc ca se poate dezvolta un criteriu strict meritoriu pe baza caruia sa se acorde ajutor. In principiu nu sunt deloc de acord cu interventia statului in economie, dar in cazul de fata nu vad o alta solutie. Antreprenorii autohtoni corecti, sunt vlaguiti de fiscalitate si de toate obstacolele amplasate de stat, ei nu au banii necesari sa achizitioneze tehnologia necesara crearii de activitatii economice masiv productive, creatorae de locuri de munca bine platite si de taxe catre statul roman. Antreprenorii autohtoni care au bani, nu sunt de fapt antreprenori,, ei au bani din “afaeri cu statul” sau din avantaje neloiale cumparate de la politicieni (OUGuri) sau evaziune fiscala.. asfel de “TUNARI”… vor cauta in continuare sa dea doar tunuri nu sa faca ceva creativ si benefic lor si tuturor…. De aceea este nevoie de ajutor.. intr-un fel este o obligatie morala a statului sa le dea acestora inapoi ceea ce le-a luat in ultimi zeci de ani.
3. Ori ce ar fi si sau s-ar spune, fiscalitatea trebuie redusa sub 50% adica un om daca produce 100 de paini satatul prin total impozite, acize etc sa nu ii ia mai mult de 50! (fata de 80 acum… e o mare difereta). Trebuie sa cream cadrul cel mai propice dezvoltarii antreprenoriale, doar atreprenori pot crea locurile de munca susteabile necsare. Iti imaginezi cum ar fi Romania daca azi am fi avut cu 4 milioane locuri de munca la privat in plus? Ce loc imes s-ar crea pentru scadere de taxe si echilibre bugetare?
4. Este.. dar alta data.. nu poate fi discutat in cateva randuri…
5. Inflatia stimuleaza doar economiile tarilor care au avatajul senioritatii monetare, “Exorbitant Privilege” cum spunea De Gaule. USA poate sa cumpere cat vrea din import, bunuri si servicii cu bani tipariti din neant. In Romania asa ceva nu este posibil. Citeste te rog ce comentez pe blogul meu despre inflatie. In Romania INFLATIE = CRIMA ECONOMICA! Te rog sa iti aduci aminte cum a distrus inflatia economia Romaniei in anii 90. Oricum Romania nu duce lipsa de cerere, consumam mai mult de cat producem.
6. Sunt de acord cu specializare, daca cineva face ceva mai ieftin si mai bun perfect, importam acel ceva si exportam ce suem noi capabili sa produem mai bine ca “el”. Sunt adeptul competitiei loiale. Banuiesc ca nu ai citit articolul din link, altfel nu ai fi facut acest comentariu. NU SUNT DE ACORD cu competitia neloiala. Agricultura Romneasa este pe butuci din cauza tarilor vestice si a UE. Ei subventioneaza masiv agricultura, noi nu avem cu ce si cum. Ca atare produsele noastre sunt mai scumpe, mai de proasta calitate, firmele din domeniu autohtone au falimentul Garantat.
Trimiteți un comentariu