vineri, 3 februarie 2012

Lacunele Manifestului Libertarian

In ziua de azi omul de rand este bagat in ceata de multitudinea dogmelor ideologico-politice si in special de falimentul acestora.

Comunismul, nu e bun, nu functioneaza, am simtit asta pe pielea noastra; necrezatorilor recomandandu-se un concediu comparativ in Corea de Nord si Corea de Sud.

Alternativa principala la Comunismul falimentar este Captialismul ce clar a dovedit prin rezultate a fi net superior. Din pacate azi, Capitalismul scartie din toate incheieturile, iar adeptii Socialismului si a Comunismului il considera principalul vinovat de actuala criza financiara chiar daca adevaratul vinovat este socialismul infiltrat adanc sub pielea unui sistem politic ce doar cu numele mai poate reprezenta economia libera de piata. Mari diferente nu pot sa fie intre o economie centralizata si o economie supra reglementata in care cantitatea si costul banului sunt centralizat planificate de Banci Centrale; cel putin nu la rezultatul final: Falimentul.

O parte a populatiei a inteles falimentul Capitalismului Socialistic si a gasit refugiu intr-o dogma politica scoasa de la naftalina; Libertarianismul ce in mare predica:
            - Proprietatea Privata se plaseaza deasupra ori carui alt drept.
            - Eliminarea aproape totala a reglementarilor dictate de stat.
            - Eliminarea pe cat posibil a tuturor interventiilor statului asupra omului.
            - Cheltuielile statului reduse la minim.
            - Asistenta sociala de ori ce fel eliminata.
            - Fara pensii de stat, fara sistem medical de stat, fara sistem de educatie publica.
            - Bani independenti, fara ca statul sa le poata determina cantitatea si sau costul.

Libertarianismul functioneaza bine pe hartie; exceleaza in modele macroeconomice, in ceea ce presupune bunastarea agregata; dar are o mare hiba. Se bazeaza pe asumptia ca omul este corect, ca omul este capabil si ia mereu cele mai bune decizii in ceea ce il priveste, ca interactiunea dintre oameni va fi printr-un mechanism perfect echitabil de piata. In realitate, omul de rand nu este corect ori de cate ori are sansa, omul de rand este dovedit stintific inapt sa ia mereu cele mai bune decizii in ceea ce il priveste, iar mecanismul perfect echitabil al pietii pur si simplu nu exista atuinci cand e lasat la voia intimplarii. Libertarianismul pur da frau liber Legei Junglei cu rezultate certe de polarizare a societatii intr-un pseudo Feudalism.

Ideologia Libertariana nu trebuie totusi complet ignorata, multe idei sunt bune dar trebuie imbratisate cu moderatie. Solutia optima ca dogma politico economica probabil se afla la mijloc intre Capitalsimul Socialistic actual si Libertarianismul Pur. Este clar ca omul terebuie sa fie mult mai liber din punct de vedere material, ca statul trebuie sa se implice mult mai putin in a dicta si controla viata cetatenilor, totusi nu trebuie sa ignoram faptul ca societatea umana nu este formata din Lupi Singuratici ci dintr-o comuniune intre cetateni ce impreuna pot produce mult mai mult de cat singuri. Evolutia Umanitatii nu trebuie privita strict pragmatic material ci si moral si social. Calitatea vietii nu este data doar de bunastarea materiala ci si de siguranta oferita de societatea in care omul traieste si de ajutorul oferit de semeni la momente de anaghie. In timp ce Libertatea personala trebuie sa primeze nu trebuie totusi sa lasam semenii ajunsi la anaghie fara un acoperis deasupra capului, fara mancare, si fara asistenta medicala de stricta necesitate. Economia de piata libera, datorita firii umane este imperfecta; todeuna “unii” prin masuri neortodoxe se vor impune in detrimental semenilor, polarizand societatea. Libertarienii trebuie sa fie deschisi acestei posibilitati demonstrata istoric si sa accepte ca trebuie sa existe un mecanism via taxare si minima asitenta sociala de corectare a discrepantelor de oportunitati ce intr-un model pur teoretic de economie de piata libera si corecta nu ar aparea.

Fara sa ramanem mai prejos, a aparut si in Romania un Manifest Libertarian a carui scop este incert deoarece este prea complex si lung pentru a fi inteles de omul de rand, prea nesubstantiat pentru un intelectual, fara alternative palpabile de supravetuire pentru omul dependent de stat, fara mecanism de tranzitie de la Socialism Mioritic la Libertarianism atat din punct de vedere social cat si matematic.

Facand o analogie pe intelesul tuturor, nu este suficient sa diagnostichezi o boala, si sa identifici cum ar trebui sa arate un organism sanatos ci trebuie sa identifici un tratament ce poate fi dus la bun sfarsit. Daca tratamentul este prea dureros pacientul il refuza si ramane bolnav. Daca tratamentul nu este gandit bine, poate cauza efecte secundare mai grave ca boala in sine si chiar decesul. Pe scurt, degeaba identifici un tel final utopic daca in procesul de vindecare omori sau schilodesti pacientul. La fel si in Romania. Un model de organizare statala si sociala trebui construit de jos in sus (bottom up) luand in considerare toate variabilele si constrangerile actuale. Tratamentul trebuie sa fie inbatabil, efectuat pas cu pas, cu clare stadii intermediare, ce odata atinse, pacientul sa le simta pe deplin beneficiile pentru a fi incurajat sa accepte continuarea tratamentului pana la capat.

Chiar daca dezirabil, nu poti spune arbitrar hai sa limitam cheltuielile publice la 20% din PIB de la actualul 40% fara sa coordonezi situatia intru a genera o reducere drastica a evaziunii, o diminuare a rispei prin asa zisele investitii publice, o diminuare semnificativa a cheltuielilor cu asistenta sociala aici gandindu-ma la educatie si sistemul medical de stat. Veniturile primate de actualii asistati din partea statului cat si de variatele servicii gratuite precum sanatate si educatie trebuiesc inlocuite de venituri generate de locuri de munca suplimentare si mai bine platite. Prin reducerea fiscalitatii, a reglementarilor si birocratiei prin protectia economiei de piata libera si eliminarea competitiei neloiale atat interne cat si in special externe sa permitem actualelor personane dependente de venituri si servicii oferite de stat sa poata avea servicii bine platite din care sa isi permita o viata mult mai buna inclusiv educatie si asistenta medicala privata si de ce nu contributii la un sistem privat de pensii.

14 comentarii:

Mihvoi spunea...

Foarte corect. Dacă era suficientă libertatea economică globală pentru o societate perfectă ar fi fost deja implementată.

Anonim spunea...

@Mihai Voicu: Nu, nu ar fi fost deja implementata, fiindca "penalii" ce detin puterea, din price timpuri si orice tara, nu ii intereseaza sa-si rupa craca de sub picioare, sa dea vaca grasa, buna de muls, pe una schilodita;

@I-conomics: in negocieri, daca vrei sa obtii un pret, tre sa ceri mai mult initial, si ulterior poti ajunge sau nu la pretul dorit. Asa e si cu sistemul - cerem statul minimal si speram sa obtinem macar strutzo-camila expusa de tine.

Acte caritabile fac eu, pe banul meu si datorita convingerilor mele, atunci cand consider eu, nicidecum statul pe banul meu.

Oamenii devin mai generosi atunci cand au de unde, fiindca odata cu dobandirea averii se schimba si nevoile acestora, conform piramidei lui maslow.

Filantropie fara bogatie in spate nu exista, nu conteaza ca vorbim de Schindler sau de Bill Gates.

Asa, ca lasa-ma tu statule in pace, cu asistenta ta sociala, ca si eu pot sa-mi gestionez banii, ca nu-s handicapat.

Pot sa-ti dau si un exemplu: duminica trecuta, ningea de rupea si sub geamul meu un caine vagabond tragea sa moara. La primarie degeaba suni Duminica, oricum, degeaba suni in general, serviciul de ecarisaj e doar o supapa de bani a bugetului.

Asa ca am cautat pe net, asociatii private de protectia animalelor si chiar daca era Duminica, primul pe care l-am sunat, a venit pe banii lui si a ridicat cainele.

Si daca pt un caine oamenii se pot mobiliza, cu siguranta ca se pot mobiliza si pt copii si alte persoane neajutorate, fara ca statul sa ne ghideze ca pe niste robotzei.

Azi vreau sa-i contactez chiar, sa directionez acei 2% catre ei, fiindca merita.

Si sincer, prefer un act caritabil facut benevol, din convingere, decat o asistenta proasta si dracoasa, angajata pt piciorele lungi ce le are, care pune calus copiilor in gura si ii frige cu tigara, asa cum s-a intamplat in curtea statului.

Di Gigio

Anonim spunea...

Mda, si acu, cand intru pe ei, iata ce gasesc:

Asociatia nu a primit niciodata sprijin din partea autoritatilor si desi animalele din adapost au beneficiat de conditii de trai foarte bune, “Clopotel” a fost singura asociatie de protectie a animalelor din Romania care a fost sanctionata cu amenda in valoare de 50.000 RON de catre DSV Iasi. Motivul acestei contraventii a fost lipsa autorizatiei de functionare, autorizatie pe care asociatia ar fi primit-o daca ar fi acceptat sa “coopereze” cu unii dintre membrii DSV.

Halal stat!

Nu uitati, ca sunteti un formator de opinii, si scrisul poate fi la fel de letal ca o arma.

Di Gigio

i-conomics spunea...

@Di Gigio:

Problema cea mare este a procesului de transformare. Asumand ca starea de fapt A nu este buna si se doreste sa ajungi la starea de fat B analizat ca find buna si de dorit, cum faci asta fata sa omori pacientul pe perioada tratamentului.

Poate, daca ar fi supra prosperitate, romanul ar deveni caritabil, dar ce te faci pana atunci? 10 - 20 de ani pana ajungi la prosperitate larg raspandita ce faci cu actualii pensionari, cu generatia tanara?

Si mai este un aspect, economia de piata libera este oarecum instabila, ciclica. Ce te faci atunci cand ea nu prea merge, crezi ca romanul ranit in prosperitate va mai fi caritabil? La cum sunt semenii nostrii de materialisti si egoisti in ziua de azi nu cred ca se vor schimba nici in 5 generatii.

Anonim spunea...

1. Intr-adevar, un proces de transformare nu se poate face peste noapte, dar se poate face. De exemplu, asa cum s-a facut in Georgia, unde sanatatea a fost semi-privatizata, mai intai sunt vandute spitalele catre sectorul privat, altele se infiinteaza de la zero, iar statul ofera niste vouchere contribuitorilor la sistemul de sanatate si celor nevoiasi, iar acestia au DREPTUL DE A ALEGE spitalul in functie de profesionalismul si calitatea actului medical.

Etapa a 2-a consta in eliminarea intermedierii statului si abolirea contributiilor la sistemul de sanatate, ce vor fi inlocuite de asigurari private de sanatate, alese liber de catre cetateni in functie de ofertele ce se vor intrece pe piata libera.

Si intr-o societate, sau alta institutie, atunci cand se schimba proprietarul, nu inseamna ca se opreste productia. Asa si in spital, cei cu functii de executie isi vor face treaba in continuare, nu conteaza ca pe proprietar il cheama "Statul" sau "Patriciu".

2. Legat de pensionari, nu banii mei trebuie sa stea la baza pensiilor lor, ci banii lor, cu care ei au contribuit la fondul de pensii. Faptul ca statul i-a consumat in alte directii sau in mod iresponsabil, este problema statului.

Chiar daca pt cei activi se va trece la sistemul privat de pensii si la desfiintarea sistemului public de pensii, statul va trebui sa-si achite datoriile in continuare pensiile catre toti cei ce au contribuit candva statului, inca 30-50 de acu inainte, si in lipsa unui fond public, sa o faca din alte surse, de acolo unde au risipit banii celor ce candva au contribuit. Si asta se poate face in conditiile unei reforme drastice, care sa conduca la un stat minimal.

Evident, unii vor avea la un moment dat atat pensie de stat cat si privata.

In viziunea mea, un stat minimal nu poate fi asociat cu saracia populatiei, dar cazuri marginale vor exista intotdeauna din diverse motive, unii chiar nu vor sa munceasca, chiar daca exista locuri de munca destule.

Asta nu inseamna ca statul trebuie sa-l intretina pe banii mei. Are de ales, moare de foame sau munceste, sau o cale de mijloc, sa munceasca cat sa supravietuiasca, in saracie evident, dar nu e problema mea, ci a lui.

3. Ciclicitatea economica,nu poate risipi brusc averile populatiilor, ca unul ca Bill Gates va pierde 10-20% din avere, nu e un impediment atat de mare incat sa-si inchida fundatiile. Si nu vorbim de o persoana ci de medii.

Si sincer, eu cred in oameni, indiferent de natia lor,istoria ne-a aratat-o de mai multe ori, cu CONDITIA ca viata sa nu ne fie guvernata de SARACIE care sa ne atinga nevoile primare - hrana si adapostul- caci atunci incepem o lupta pt supravietuire pe resursele limitate.

Di Gigio

Anonim spunea...

It is perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy. I've read this post
and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice.
Perhaps you could write next articles referring to this article.
I desire to read even more things about it!


My blog post; bmi calculator for women

Anonim spunea...

An outstanding share! I've just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little homework on this. And he actually ordered me breakfast because I stumbled upon it for him... lol. So let me reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this issue here on your blog.

Here is my webpage :: how much should i weigh

Anonim spunea...

obviously like your website but you need to check the spelling on quite a few of your
posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the truth however I will
definitely come back again.

my weblog ... does raspberry ketones work

Anonim spunea...

I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
I'll go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers

My website :: flight simulator games

Anonim spunea...

I'm impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that's
equally educative and engaging, and without a doubt,
you have hit the nail on the head. The problem is something too
few folks are speaking intelligently about.
I am very happy I came across this in my hunt for something regarding this.


Also visit my homepage - bmr calculator

Circutrine Male Enhancement spunea...

Most muscle builders use electrical muscle Alpha Force Testo simulators, they are often used to stimulate muscles and strengthen them as the muscle builder rests, it's not effective as exercising but it works well in neglected muscle building, have in mind that those with heart problems, epilepsy and related health problems shouldn't use electrical muscle simulators, always follow the tips of a successful muscle builder for your muscle building workouts.For more ==== >>>>>> http://www.healthsupreviews.com/alpha-force-testo/

guyjowan spunea...

Patients who've gone through TRT and Alpha Force Testo have therefore used the diverse prescription lotions, patches or painful injections, need to be aware about potential aspect results regarding long term use. previously, sufferers have skilled sleep disturbances, blemishes at the pores and skin, hair loss and negative intellectual functioning. For more ==== >>>>>> http://t-rexmuscleadvice.com/alpha-force-testo/

Blake Paspelis spunea...

This is completed with the employ of particular formulations of certain herbs, vitamins and minerals which are proven in clinical settings to encourage either Erectify Ultra flow or vascular dilatation leading in enhanced blood flow. Male enhancement supplements are so trendy that there are now several brands on the bazaar. Read more: http://www.healthsuppreviews.com/erectify-ultra-reviews/

Mihvoi spunea...

Nu mai publicați nimic?