miercuri, 4 ianuarie 2012

Feudalism sau SCHIMBARE

Economia de piata este benefica tuturor atunci cand ea este libera, cand castigatorii sunt selectati de piata pe criterii de efort, competenta, inovatie, asumare de risc, economisire. Atunci cand piata nu este libera si sau este distorisonata profund de catre stat, antreprenorii corecti si inovatori sunt dati la o parte, locul lor fiind luat de acei indivizi doritori si capabili de a incalca legea, lucru, ce automat duce catre saracirea generala a populatiei si catre feudalizarea statului; multi saraci si putin extrem de bogati.

Taxele mari si incapacitatea statului de a penaliza toate entitatile si toti indivizii ce nu isi platesc darile sunt unele din obstacolele principale in calea bunei functionarii ale unei economii de piata libere si generatoare de prosperitate tuturor claselor sociale.

Asumam o firma cu profitabilitate bruta de 8.5% si activitate pentru simplificare formata exclusiv din valoare adugata, (manopera spre exemplu). In acest caz din 100 de lei incasati cash de la un client pentru bunurile si serviciile oferite statul, prin TVA, taxe pe munca, taxa profit si taxa pe dividende incaseaza din start aproximativ 55.5 lei. Dar statul nu se limiteaza la aceste taxe, numarul lor fiind mult mai mare. In fapt pe langa taxele enumerate mai sus un atreprenor trebuie sa mai faca fata la taxa proprietate cladire, taxe pe vehicule, acize pe benzina, taxe vamale, si nu in ultimul rand o mega taxa ascunsa tuturor – taxa inflatiei. Cumulat si in termini reali bietul Antreprenor Corect din 100 de lei incasati de la client cel putin 70 de lei sunt luati de catre stat. Din 30 lei ramasi Antreprenorul trebuie sa isi plateasca angajatii si sa isi asigure o minima marja de profit.

Indivizii doritori si capabili de a incalca legea reusesc usor sa se eschiveze de la plata darilor prin rambursari frauduroase de TVA, nedeclararea veniturilor, plata la negru a angajatilor, folosirea de paradisuri fiscale, etc. Este sufficient ca un astfel de individ sa isi reduca costurile aferente taxarii de catre stat cu 20% pentru a isi crea un avantaj insurmontabil fata de antreprenorul corect. In situatia unde vlaorea adugata reala este de doar 30% (70% este luat de stat) un antreprenor corect ar trebui sa fie cu 60% mai efficient de cat antreprenorul ce prin evaziune isi diminueaza darile cu 20% pentru a se mentine competitiv, lucru imposibil.

Ca urmare, societatea romaneasca, prin LEGI elaborate de LEGIUTOR favorizeaza Antreprenorul Evazionist in defavoarea Antreprenorului Corect. Antreprenorul Evazionist nu se gandeste de cat sa faca un profit rapid si sigur fara a crea o adevarata valoare adugata, fara a aduce un aport pozitiv economiei. Un Antreprenor Corect face investitii in tehnologie in marirea productivitatii, altfel nu poate face profit, fapt ce creaza locuri de munca bine platite si venituri sigure si constante prin taxare catre stat; dar acest lucru nu se poate intimpla deoarece obstacolele puse in calea Antreprenorului Corect de catre STAT sunt insurmontabile.

Nu numai ca, Antreprenorul Corect trebuie sa faca fata unor niveluri de taxare inrobitoare, nu numai ca trebuie sa reziste competitiei neloiale din partea celor ce fac evaziune fiscala aprobata tacit de reprezentantii statului, ci trebuie sa faca fata si hartuirii autoritatilor publice aflate adeseori in serviciul Antreprenorilor Evazionisti prin controale si amenzi aberante, prin nededucerea unor cheltuieli legitime ce in final duc la marirea si mai mult taxei generale de 70% anterior mentionata.

Din pacate lucrurile nu se opresc aici, cei care fac evaziune fara sa fie deranjati de stat, de obicei sunt abonati la contracte cu statul, contracte ce le genereaza profituri exorbitante ce le intaresc capitalul creand astfel competie neloiala celor care isi platesc taxele corect si nu au acces la contracte cu statul.

Romania are doua simple alternative; Mentine situatia actuala de Pseudo Feudalism fara sanse reale de prosperitate pentru omul de rand, sau face SCHIMBARI RADICALE, schimbari prin care societatea remunereaza acei indivizi corecti si capabili ce din resursele economisite sunt capabil prin inteligenta si creativitate sa combine capital productiv cu forta de munca disponibila pentru a crea o vloare adugata si productivitate ridicata generatoare de noi locuri de munca bine platite.

25 de comentarii:

vala spunea...

cine sa faca schimbarile?

i-conomics spunea...

Cine sa faca schimbarile? Noi toti; un efort atat "top down", politic de la drepta la stanga cat si "bottom up" prin intelegerea corecta a ceea ce se intimpla de catre mase si presiune numeste-o osmotica asupra factorilor de decizie.

vala spunea...

sunt de acord

dar concret: intram in politica?

Păun Cristian spunea...

Din articol laşi să se înţeleagă că ticălosul e Antreprenorul Evazionist şi nu statul care îl termină cu impozitele. Antreprenorul Evazionist nu este decât un Antreprenor Corect cu el însuşi şi care supravieţuieşte în felul lui ticăloşiei statului. Fără evaziune fiscală şi fără muncă la negru probabil că mulţi am fi pe drumuri. Economia subterană este o soluţie vitală în condiţii de regimuri absolutiste. Noi am scăpat cu viaţă din comunism datorită evazioniştilor de la ţară, din restaurante care doseau mâncare sau creşteau ilegal animale pe care ni le dădeau celor de la oraş obligaţi să trăim muncitoreşte. În URSS foametea a fost mai mică din acelaşi motiv.

Hai să ne concentrăm pe CAUZELE EVAZIUNII şi nu pe instigarea unora (Antreprenorii Corecţi) împotriva altora (Antreprenorii Evazionişti). Dacă cei CORECŢI ar fi CORECŢI cum spui tu până la capăt s-ar alia cu cei EVAZIONIŞTI şi ar face GREVĂ FISCALĂ!!!!

i-conomics spunea...

Vala,

Nu intram in politica, dar trebuie sa mergem sa votam cu cap, si in acelasi timp sa nu tinem secret doar pentru noi ceea ce intelegem, sa incercam sa deschidem ochii celor ce ne inconjuara pentru a le da o sansa sa vada realitatea asa cum este ea, pentru a le permite sa voteze altfel de cat au facut-o in ultimi 20 de ani.

A intra in politica insemna a te limita la un mic colt, spectru al acesteia, ori o schimbare adevarata se poate doar prin constientizarea situatiei de catre intreg spectrul politic Romanesc, fie el de stanga sau de drepta. 1+1=2, asta trebuie sa fie clar ori cui, indiferent ca este adeptul statului minimalist sau asistential.

i-conomics spunea...

Cristi,

Permite-mi sa nu fiu de acord cu tine in totalitate.

In romania avem evaziunea situata undeva pe la 35%. Imagineaz-ti ce ar fi daca nu ar mai fi evaziune, instant statul ar putea reduce toate darile cu 35% si ar mentine aceleasi venituri. Asta ar fi un imbold extraordinar economiei private ce ar genera si mai multe venituri colectate prin taxare ce ar putea permite reducerea taxarii chiar cu 45% fata de actual, ce iarasi ar stimula economia si asa mai departe.

Sunt absolut de acord cu tine, nivelul de taxare in romania este INROBITOR, si nu sunt de acord cu el si precum am spus LEGILE facute de LEGIUITOR adica stat. Legile sunt vinovate ca permit iesirea la suprafata a borfasilor autoinitulati antreprenori si scufundarea antreprenorilor corecti.

Cred ca gresesti fundamental cand compari de la egal la egal un om corect cu unul incorect. Trebuie sa te uiti la categoriile psihologice din care fac ei parte si care sunt diametral opuse. Un individ dedat hotiei si evaziunii el doar din asta poate traii, el nu are capacitate si rabdarea necesara crearii de vlaore adugata reala prin munca, efort si risc.

Am mai discutat de multe ori de faptul ca suntem la A si vrem sa ajungem la B. Nu cred ca avem nici o divergenta apspra faptuli ca A e rau si ca B ar trebui sa fie un stat mult mai minimalist de cat in prezent. Problema ramane cum ajungi de la A la B, nu se poate instant, vii la putere si zici gata, toate taxele si acizele se reduc cu 75%! Pur si simplu nu se poate. Trebuie sa identifici acei pasi marunti bine ganditi ce sa iti permita tranzitia de la un model la altul fara a penaliza pe cei nevinovati. Si da, taxarea trebuie mult redusa prin eliminarea evaziuni, eliminarea coruptiei la achizitiile publice ale statului, prin eliminarea asa ziselor investitii aberante si fara rost a statului ce nu sunt de cat bani aruncati pe fereastra, prin trimiterea la munca a cohortei de asistati puturosi apti de munca. si asa mai departe.

B spunea...

I, pleci de la o premisa gresita cand spui ca daca economia gri sau neagra ar iesii la iveala statul s-ar scalda in incasari si ar functiona la fel putand sa scada taxele pastrand acelasi nivel al cheltuielilor.
Sa iti reamintesc ce s-a intamplat intre 2000 si 2008 cand pe fondul unei cresteri economice nesustenabile birocratia romaneasca a crescut de la 800.000 angajati la 1.4 mil plus pensii mai mari etc totul fiind temporar rezultatul unei conjucturi internationale favorabile. Nu am vazut statul sa scada taxele de munca de la 45% la 30% sau sa reduca tva-ul la 10% sau orice altceva, in schimb s-a bucurat ca are un ban in plus sa il praduiasca pe ronduri de floricele si salarii pentru rudele celor de la butoane.
Inca ceva, multi care activeaza la negru si la gri fac acest lucru pentru ca alternativa platii taxelor ar insemna sa ajunga in strada sau sa nu aiba ce manca. Tu ce ai alege, ai alege sa mori cu corectitudinea de gat?
Tine cont ca nu in multe sectoare economice se practica munca sau comertul la negru. Ce sa mai ziceam de evaziunea fiscala patronata de stat si returnarile ilegale de tva, cu alea cum ramane?

i-conomics spunea...

B: Nu plec de la o premiza gresita ci de la una ipotetica si posibila daca politicul al dori sa puna interesul national inaintea ciolanului. O conducere a statului vizionara si bine intentionata ar putea avea taria ca eventualele venituri suplimentare generate de o presupusa reducere a evaziunii sa fie transpusa intr-o reala scadere a fiscalitatii.

Plangi de mila asa zisilor Antreprenori autohtoni ce nu au incotro si pentru a supravietui fac evaziune. Partial ai dreptate, fundamental marea majoritate a actualilor pseudo Antreprenori intr-o economie corecta, competenta si competitiva nu ar rezista ca antreprenori, locul lor ar fi luat de persoane corecte, competente, inovative si pline de putere de munca ce actual prin moralitatea si corectitudinea lor nu au cum sa scoata capul la suprafata. Uitate la cine sunt marii antreprenori de succes in Romania la ora actuala, ciobani, fosti puscariasi, fosti tortionari si asa mai departe.

Ion - Imparatul e gol spunea...

Antreprenorul Evazionist e cel care s-a adaptat sistemului in care traieste, Antrepreneorul Corect este doar irealist!
Ma bucur ca inca exista visatori ca tine care cred ca vreodata in Romania va domni legea! Nu s-a intamplat asta in ultimii 3-500 de ani nu vad de ce s-ar intampla de acum incolo. Mai cititi si voi Caragiale si lasati-i pe alde Mises, Rothbard sau mai stiu eu ce alti visatori!
Ce vrei sa-ti spun? Despre angajatul la multinationala care fura din bugetul de marketing sau de aprovizionare? Sau despre cel care fura din depozit? Sau poate despre bugetarul din Min Justitie, Min Interne sau Min Sanatatii care fura de nu se mai stie? Pina la Antreprenor mai e cale luuunga!

i-conomics spunea...

Ion: Si ca urmare trebuie sa ne complacem in mocirla actuala fara sa facem nimica? Negrii din SUA care sperau la libertate si abolirea sclaviei probabil erau considerati de multi confrati irealisti. Si totusi, cativa au luptat pentru mai bine si au reusit. Fara incercare nu ai cum sa progresezi.

claudiabaldwin spunea...

To feature net web hosting coupons to the mixture is almost going over the pinnacle, however host gator is making an attempt to preserve their boom. to do that, they're inclined Max Testo XL to discount the charge to get human beings to sign-up and attempt them. they are assured that after people experience web hosting the host gator way they consume up the opposition they'll be customers for lifestyles.http://guidemesupplements.com/max-testo-xl/

Anonim spunea...

The use of hydroquione a popular component in most skin lightening products. the difficulty of how it may affect the pores and skin could be checked out.one of the maximum famous Max Testo XL ingredients contained in pores and skin lightening creams is hydroquione. it's miles generally an agent that bleaches the skin.http://rockhardfacts.com/max-testo-xl/

Dunca Wal spunea...

When searching to shop for insurance ask yourself if you need that particular kind. make certain you apprehend precisely what it covers earlier than buying. if you think that form of coverage is right Power Testo Blast for you, next determine out how much of it you need. rules are one of a kind and might vary in what they cowl.study the dollar quantity or if they may be going off a percent of your loss. http://rockhardfacts.com/power-testo-blast-scam/

Dway Abbe spunea...

An object which could easily be chewed off and swallowed is a choking threat and might get stuck within the dog's digestive Power Testo Blast tract. the opposite rule is that any canine, irrespective of how tolerant, may be extra comfortable carrying garments that in shape. right suit generally requires measuring from the dog's collar to the base of her tail for length. http://boostupmuscles.com/power-testo-blast/

Unknown spunea...

Woman bettas can commonly play properly with others and there are cages for use to separate male bettas if they are stored inside the Hyper Nitro Core equal tank. those need to save you the fish from seeing every different.betta fish can manage a shocking variety of water situations, but the water have to be changed as soon as a week or so greater often if the fish is kept in a small box. http://musclegainfast.com/hyper-nitro-core/

Jack Beard Growth spunea...

When rest durations between weight lifting units are reduced does now not end result from greater overload to muscular tissues, but Explosive Muscle alternatively surfaces due to stimulation of the cardiovascular system, where the heart is pumping a good deal quicker to assist the non-stop workload, similar to a heavy elliptical exercise. http://musclegainfast.com/explosive-muscle/

Unknown spunea...

How say a jap or a french enjoys a meals we generally tend to devour at the go. we eat like we in a hurry all the time that we wedge X Alpha Muscle quick and immediately meals into our busy lives the dentist stated. he delivered that of this form of ingesting does not prevent, then weight problems could soon update smoking as the primary purpose of preventable demise within. http://purenitrateadvice.com/x-alpha-muscle/

Claritox Pro spunea...

A way to goal a specific muscle group will come to be getting a body that is not proportionate. so it's miles vital to know what Nitro MXS sort of muscle groups you're targeting and what sort of consequences do you count on from the ones muscle companies.as soon as you've got made up your thoughts on that, you must go to the subsequent step to construct lower back muscle. http://purenitrateadvice.com/nitro-mxs/

Anonim spunea...

Going about life as regular those who use the hcg weight-reduction plan are advised to observe a completely strict, low calorie food X-Ripped regimen. as they progress via the weight loss plan duration, ingredients are slowly reintroduced into their diet. so, at the beginning the eating regimen could be very limited and the individual begins to drop weight fast. http://t-rexmuscleadvice.com/x-ripped/

William T Thompson spunea...

Additionally maximum possibly to be unaware of the reasons behind a breakup themselves. guys do not own the capacity to recognize Paravex Male Enhancement and deal with emotions thoroughly, as compared to ladies. for this reason, it's miles important to understand your boyfriend's left and what attracted him inside the first area. as soon as this has been virtually understood. http://t-rexmuscleadvice.com/paravex-male-enhancement/

Unknown spunea...

Te satisfactory and length of your contact listing consider you don t want to be labeled a spammer so ensure you get human beings s Muscle XTX permission to email them before you upload them on your mailing listing.there are an expansion of methods you could get people to give you their electronic mail address to help build your mailing list. http://purenitrateadvice.com/muscle-xtx/

Health Line Palace spunea...

You may additionally make your personal present for exclusive occupations. but in case you neither have the time nor the get right of DermEssence entry to to go to those locations, you can constantly surf the internet and store on-line for the ones web sites which provide present ideas and picks.an amazing instance of a present for unique profession is to create a likeness of that individual. http://www.healthsupreviews.com/dermessence/

Keto Rapid Cut spunea...

The empty energy that candies have in reality aid in weight benefit and extended glucose ranges, which affect a diffusion of health My Megasize worries, which include diabetes.the idea of healthy consuming has modified through the years. this may be seen thru the shift within the typically used dietary pyramid. in the past, the pyramid gave every day guidelines. http://t-rexmuscleadvice.com/my-megasize/

Sapphire Builders & Associates spunea...

You may no longer experience any ache as a neighborhood synesthesia is completed earlier than this. you simply need to go for an allergic Testo Max reaction test before lip augmentation so that the right filler may be selected for you.if you are confused about the requirement of a lip augmentation for yourself then allow me tell you that there are a few elements. http://purenitrateadvice.com/testo-max/

Mose Cren spunea...

Ideally vegetables and strong complex carbohydrates like; yams, candy potatoes, grains and so on. vegetables will assist you stability IRON BULL EDGE your ph acidic stages in your frame, so one can improve your health drastically and you will almost immediately observe your consequences.having a balanced ph degree means improving your health at once. ph of seven or above means. http://www.strongtesterone.com/iron-bull-edge/