miercuri, 7 septembrie 2011

Conspiratia Conspiratiei

Observ cu amaraciune ca in ziua de azi unele acuzatii / suspiciuni deosebit de garve sunt parate / dezmembrate prin atac la persoana via decredibilizarea acesteia evitand astfel raspunsuri clare si substantiate.  

In decursul ultimelor decenii, la nivel global s-a implantat ideea ca un individ care crede sau banuieste o conspiratie sau o teorie a conspiratiei, (zis si conspirationist) este o persoana cu probleme de natura mentala / psihologica. Ca urmare, societatea in general crede ca ori ce idee emisa de o persoana astfel acuzata nu are cum sa fie de cat gresita, si chiar diametral opusa. Mai mult, ori ce persoana ce aquiseaza cu opiniile “conspirationistului” este privita automat de societate cu neincredere si suspiciune de deviere comportamentala de natura psihologica. Ca urmare, toti indivizii in momentul in care prin mass media percep ca o idée este insotita de acuzatia de “conspiratie” sunt mai intii preconditionati sa o dezminta. In rarele cazuri in care un individ refuza preconditionarea automata si trece prin filtrul gandrii proprii “ideea”, si concluzioneaza ca ar avea merit, atunci el este fortat AUTOCENZURII; altfel riscand suspiciunea unui dezechilibru mental si marginalizarea sociala cu toate implicatiile personale negative aferente. Astfel se poate ajunge la absurdul situatiei in care poti avea un grup de oameni ce toti cred in veridicitatea unei “ideei” dar nimeni nu spune si nu face nimica datorita Autocenzurii induse de acuzatia de conspirationism permitand astfel raufacatorilor sa actioneze in detimetrul societatii nestigheriti.

Acuzatia de “conspirationist” a devenit astfel o arma de manipulare in masa, in spatele careia se pot ascunde nenumarate fapte daunatoare societatii. Mai mult, asfel de manipulari nu numai ca pot ascunde faradelegi in vazul tuturor ci si pot actiona si ca impediment in calea initierii unor actiuni reparatorii. Avem de a face cu o veritabila Conspiratie a Conspiratiei.

Pentru a evita confuzia, sa asumam ca un “conspirationist” este o persoana ce crede intr-o conspiratie comisa de un om sau o organizatie privata sau statala, iar un “conspirator” este o persoana ce face parte din comiterea unei conspiratii.

Ce este de fapt o Conspiratie? Conform Dex insemna “Proiect, elaborat în secret, prin care un grup de persoane uneltește împotriva statului sau a unei persoane; sau Uneltire secretă și ilegală îndreptată împotriva (conducătorilor) statului sau a ordinii publice”.

Practic o Teorie a Conspiratiei este o acuzatie adusa unui om sau grupari de oameni ca actioneaza planificat in mod secret pentru a obntine ceva nelegal in detrimentul cuiva sau a unui grup de oameni sau al societatii in general. 

Indivizi in nume propriu sau ca reprezentanti al unor entitati private sau statale emit prin variate metode de diseminare a informatiei (carti, presa scrisa, radio, tv, internet, etc) opinii si idei nonfiction ce pot fi adevarate fundamentate sau nu, sau fantasmagorice (nereale) nefundamentate sau fundamentate gresit.

Motivul pentru care un individ emite o opinie sau o idée este multiplu de la castigul de bani prin faptul ca ideile sau opiniile sale sunt platite de cititori sau la castigul de bani prin faptul ca un tert indivd sau entitate plateste pentru emiterea unei anumite informatii, la motive personale nefinaciare ce tin mai mult de ego, popularizare, sau responsabilitate sociala.

Tooti avem Libertatea de Exprimare, dar indivizii ce sunt reprezentantii legali al statului a caror decizii ne afecteaza viata de zi cu zi direct sau indirect au obligatia de a raspunde si clarifica ori ce acuzatie adusa fie ea si “conspirationista” fara a se eschiva prin felurite atacuri la persoana.

Niciun comentariu: