joi, 13 ianuarie 2011

Incalca Banca Nationala Romana Legiile si Constitutia?

Prin atributiile sale, Banca Nationala Romana are la indemna toate uneltele legislative necesare pentru:
            - A mentine puterea de cumparare a economiilor si salariilor cetatenilor Romaniei.
            - A asigura cadru necesar libertatii economice si a concurentei loiale.
            - A asigura fundamentul necesar dreptului la proprietate privata.

Sa analizam succint activitatea BNR versus ceea ce ii este permis de Legea de Functionare a BNR si de Constitutia Romaniei:


1. Conform Legii nr. 312 din 28.iun.2004 Monitorul Oficial, Partea I 582 30.iun.2004 Intrare în vigoare la 30.iul.2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Capitolul 1, Articolul 1, Aliniatul (1). “Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.” 

In lipsa unei explicatii specifice a termenilor folositi in Legea sus mentionata apelam ca baza legala la Dictionarul Explicativ Roman, conform caruia:

STABILITÁTE s. f. Însușirea de a fi stabil, solid, trainic; soliditate, statornicie; fermitate. ♦ Durabilitate, trăinicie. ♦ Faptul de a-și păstra locul, de a nu fi mișcat din loc; fixitate. – Din fr. stabilité, lat. stabilitas, -atis. Sursa: DEX '98

Expresia “Stabilitatea Preturilor” este strins asociata cu inflatia. Conform Dictionarului Explicativ Roman:
INFLÁȚIE, inflații, s. f. Fenomen specific perioadelor de criză economică, constând în deprecierea banilor de hârtie aflați în circulație ca urmare fie a emiterii unei mase bănești peste nevoile reale ale circulației, fie a reducerii volumului producției și circulației mărfurilor, fapt care duce la scăderea puterii de cumpărare a banilor. [Var.: inflațiúne s. f.] – Din fr. inflation.
Sursa:
DEX '98

BNR prin legislatia in vigoare are la indemana toate uneltele necesare controlului cantitatii banilor, atat al bazei monetare si a numerarului aflat in circulatie cat si a masei monetare extinse.

Pentru simplificare, sa alegem un exemplu cit de simplu posibil, o economie in care anual se produc 10 oua si in care cantitatea totala a banilor este 10 lei. De aici deducem cu usurinta faptul ca prin mecanismul pieteii libere de cerere oferta, pretul unui ou va costa 1 leu. Ca atare daca la inceputul anului 2002 un ou costa un leu iar BNR ar fi mentinut cantitatea de bani stabila, azi un ou ar costa aceasi suma si adica 1 leu.

Sa apelam la informatii statistice aflate la dispozitia publicului pe pagina web www.bnr.ro.
Media Bazei Monetare Zilnice la sfarsitul anului 2001 era de 5.719,5 mii lei. La sfirsitul anului 2009 aceeasi medie a bazei monetare era de 45.800,2 mii lei. In 8 ani BNR a marit cantitatea banilor de 8 ori. Revenind la exemplu sus mentionat un obiect ce la inceputul anului 2002 costa un leu, nu ar fi de mirare ca acum sa coste 8 lei.

Prin mecanismul sus mentionat, prin legislatia in vigoare, BNR poate fi lesne banuit ca este autorul desavrasit al ne-mentinerii si a instabilitatii preturilor in Romania contrar total Obiectivului fundamental al Activitatii Bancii Nationale Romane stabilit prin legea Legii nr. 312 din 28.iun.2004.


2. ARTICOLUL 45 - Libertatea economica  din CONSTITUTIA ROMANIEI impune: Accesul liber al persoanei la o activitate economica”.  In acelasi timp, ARTICOLUL 135 – Economia din CONSTITUTIA ROMANIEI impune ca: (1) Economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta. (2) Statul trebuie sa asigure:  a) libertatea comertului, protectia concurentei loiale,

- Libertatea persoanelor la o activitate economica este grav viciata de abaterea activitatilor BNR de la regulile economiei de piata prin actiuni concentrate de scadere a puterii de cumparare a monedei de referinta impusa prin lege in Romania. Suplimentar actiunilor de scadere a puterii de cumparare a monedei nationale, BNR mentine un control artificial asupra ratei de referinta, dictand astfel pretul banilor. Prin stabilirea arbitrara si artificiala in afara mecanismelor pietei libere de cerere oferta a pretului banilor cat si a cantitatii acestora BNR poate fi lesne banuit ca incalca drepturile constitutionale ale cetatenilor Romaniei.

Cateva exemple ale efectelor negative asupra Cetatenilor Romaniei a actiunilor BNR ca urmare a controlului artificial al cantitatii si valorii banilor:
- Dobanzi Bancare mai mici datorate lichditatii injectate de BNR in sistemul bancar. In lipsa acestor lichiditati, prin mechanism cerere oferta, bancile comerciale ar plati dobanzi mai mari pentru a isi satisface nevoile financiare, acest lucru ar fi direct in interesul Cetatenilor Romaniei.
- Dobanzi la Credite mai mari de cat ar rezulta din echilibru cerere oferta. Prin continua marire a cantitatii de bani, puterea de cumparare a monedei nationale este in perpetua scadere, fapt ce pune presiune pe moneda nationala. Acest lucru este contrabalansat de marirea ratei de de referinta (a costului banilor) artificial de mult. Mai multde detalii in articole anterioare Aici si Aici.
- Banii noi creati de BNR au un efect de concurenta neloiala deoarece acele entitati ce intra in posesia lor primi, ii pot folosi inainte ca acestia sa isi piarda puterea de cumparare.

3. Conform CONSTITUTIEI ROMANIEI, ARTICOLUL 44 - Dreptul de proprietate privata, Aliniatul (2) impune: Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular.`  ARTICOLUL 136 – Proprietatea al CONSTITUTIEI ROMANIEI la Aliniatu (5) impune:  Proprietatea privata este inviolabila, in conditiile legii organice.

In lipsa unei explicatii precise a termenelor folosite in Constitutie apelam la suportul legal oferit de definitiile Dictionarului Explicativ Roman:

PROPRIETÁTE, proprietăți, s. f. 1. Stăpânire deplină asupra unui bun; ….. [Pr.: -pri-e-] – Din fr. propriété, lat. proprietas, -atis.  Sursa: DEX '98

BAN1, bani, s. m. …. Echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuși o marfă); monedă de metal sau hârtie recunoscută ca mijloc de schimb și de plată;. ….. Sursa: DEX '98

MÁRFĂ mărfuri f. 1) Bun (material) destinat schimbului pe piață. …… [G.-D. mărfii] /<ung. marha  Sursa: NODEX

Conform Definitiilor legal oficiale, Proprietatea se refera la un “bun”. Acesta desigur poate sa fie mobil sau imobil. “Banul”, conform definitiei legal oficiale este considerat el insusi o marfa, si un echivalent general al acestora. Cum un “Bun” este considerat o “Marfa” (vezi mai sus), de aici deducem ca din punct de vedere lingvistic legal, Banul este un Bun, o Proprietate protejata de Constitutie in Articolele 44 si 136.

Cum BNR este implicat activ in deprecierea puterii de cumparare a banului impus prin lege ca moneda de circulatie nationala, putem deduce potentiala banuiala ca BNR incalca DREPTUL LA PROPRIETATE a cetatenilor Romaniei.


Se vor autosesiza intitutiile statului abilitate pentru a analiza si remedia aceaste potentiale grave incalcari a legiilor si Constitutiei Romaniei cu consecinte deosebit de nefaste asupra diminuarii continuii a puterii de cumparare a economiilor si salariilor cetatenilor Romaniei si a subminarii libertatii economice prin vicierea economiei libere, a concurentei loiale si a principiului cererii si ofertei?  Constitutia Romaniei la  ARTICOLUL 52 - Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica impune ca:  (1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.

16 comentarii:

oreste spunea...

In concluzie, rationamentul este fundamentat pe explicatiile DEX, deci legea nu a fost conceputa lingvistic ca lumea. Pa !

Anonim spunea...

Pai dupa logica Dv., daca in primul an am produs 10 oua si am 10 lei pe piata, iar in al doilea an produc 100 de oua, ar trebui sa raman tot cu 10 lei pe piata, asteptand ca producatorul sa scada pretul la 10 bani/ou, ca sa poata fi vandute oule. Ma indoiesc ca acest lucru se va intampla...
Mi se pare mai logic ca banca sa "fabrice" 90 de lei, pe care ii pune pe piata - atunci avem in circulatie 100 lei pentru 100 de oua, deci pretul oului ar ramane de 1 leu.

i-conomics spunea...

@oreste:
Legea a fost conceputa relativ ok, din pacate BNR nu o aplica, sau mai grav se pare ca o incalca. In lipsa unei definitii legislative a termenelor din punct de vedere legal se aplica definitia din Dictionarul Explicativ Roman in conformitate cu aprobarea Academiei..... deh... pentru astia care nu stiu de cat contabilitate.. o fi un lucru greu de inteles...

@anonim:
In ultimi 8 ani PIBul Romaniei nici macar nu s-a dublat. Daca BNR ar fi marit cantitatea de bani din economie in proportie egala cu cresterea poductiei ar fi fost o mare chestie.. dar nu a fost sa fie.... In alta ordine de idei.. exemplul tau e gresit.. daca anul acesta ai 10 lei produci 10 oua la un cost de un leu pe ou.. rezuta sa zicem ca iti permiti sa cumperi un ou.. daca anul viitor prin nu stiu ce miracol se produc 100 de oua... iar pe piata exista tot 10 lei.. atunci cu acelasi leu vei cumpara zece oua in loc de unul.. o marire de prosperitate clara si palpabila... daca in schimb cum zici tu... se tiparesc inca 90 de lei.. te asigur ca venitul tau va fi tot de 1 leu.. cu care vei cumpara tot un ou.. iar acei 90 de lei tiparti proaspat... se vor duce in buzunare alese... astfel incat un om va avea 91 de oua si restul de 9 cate un ou caciula... CUM E MAI BINE? SI DACA SE MAI INTREBA CAEVA CARE E MIRACOLUL DISCREPANTEI SOCIALE A VENITURILOR.. iata una din cauze... DEVALORIZAREA BANULUI, INFLATIA, afecteaza cel mai mult pe omul de rand....

rrradu.b spunea...

Rationamentul este interesant, dar este in egala masura sofistic.

Evident ca din punct de vedere economic suntem furati de catre BNR atunci cand tipareste bani, dar din punct de vedere juridic nu i se poate reprosa nimic.

Pentru ca dreptul de proprietate poarta asupra unor bunuri, nu asupra valorii bunurilor. Altfel spus, nici BNR si nici o alta institutie nu are dreptul sa te deposedeze de ceea ce detii (bani, masina, casa, computer etc.), dar puterea de cumparare a banilor sau valoarea de piata a bunurilor nu iti apartine. De aceea, puterea de cumparare a banilor iti poate fi "luata" fara sa se cheme furt si fara sa ai cale de atac impotriva actelor administrative care genereaza inflatie.

Din pacate, problema controlului monedei de catre o institutie publica nu se rezolva in instanta ci politic, in cabina de vot. Asta daca vreun politician ar fi dispus vreodata sa includa in programul sau renuntarea la cea mai importanta (si nociva) prerogativa a statului.

i-conomics spunea...

@ rrradu.b:

Acuzatia de sofism este gresita. Doar din defetism putem gandi asa.

Din punct de vedere Juridic, in opinia mea, BNR este in clara violare a legislatiei in vigoare.

1. Din punct de vedere juridic, BNR are obligatia stabilitatii preturilor.

2. Din punct de vedere juridic, BNR are toate uneltele necesare controlului si mentinerii stabilitatii cantitatii de bani din economie, indiferent cum este aceasta cantitate masurata, fie baza monetara, masa monetara M1. M2. M3.

3. Pentru a demonstra ca BNR incalca puctul 1, nu trebuie sa dovedesti de cat legatura intre marirea cantitatii de bani din economie si cresterea preturilor. Acest lucru cred ca este la mintea copilului, nu cred ca exista in tara asta un judecator atit de retardat sa nu intelega un mecanism simplu cauza efect precum exemplul 10 oua 10 lei din articol. Nu cred ca o expertiza de ori ce fel si culoare poate sa afirme ca nu exista legatura intre marirea cantitatii de bani si instabilitatea preturilor.

Dreptul de proprietate da, este asupra unor bunuri dar acest drept poate fi asupra unor bunuri mobile sau imobile alocate sau nealocate. Tilu de proprietate, hartia care o ai si pe care scrie ca esti proprietarul propriei case, nu are nici o valoare, bancnota este acelasi lucru, initial bancnota era doar o hartie prin care ti se garanteaza dreptul la ceva alocat, aur spre exemplu, acum nu mai este aur. Bancnota reprezinta un act ce iti garanteaza contra sa dreptul la o anumita vloare.

Banul este doar o hartie, titlul de proprietate pe o casa este o hartie nominala cu valoare alocata specifica, bancnota este tot o hartie ce reprezinta un bun mobil nenominal si nealocat.

Dreptul cetateanului la libertate economica cred ca se poate rezolva in instanta. Politic, nicodata deoarece politicienii sunt cei mai mari adepti in a promite ceea ce nu pot oferi.. si a isi onora promisiunile nominal, nu si real prin inflatie. Cand 95% din economistii autohtoni sunt fani inflatie si incapabil sa intelega efectele devastatoare ale acesteia, ce sanse crezi ca sunt ca masele vrodata sa voteze politicieni care sa actioneze ferm impotriva dizolvarii intentionate a puterii de comparare a banilol?

Flavian spunea...

Merg si eu pe ideea de sofism... :)

"Give me control over a nations currency, and I care not who makes its laws.”

i-conomics spunea...

Flavian.. Gresit.. din fericire banca noastra centrala nu este privata.....

ThinkAgainRo spunea...

România este in colaps!Este blocată financiar in primul rînd!De asta mugurel tre sa tipărească niste banuţi!
Vă aştept cu opinii dar mai ales cu critici pe http://www.thinkagain.ro
Mulţumesc anticipat pentru permisiunea de a posta aici!

i-conomics spunea...

@Think,

Romania Blocata Financiar? HA HA HA!!! Nici vorba! Vezi ca anul trecut s-au batut recorduri la vanzari de masini luxsoase...

ThinkAgainRo spunea...

Excelent artciol!
„Omenirea nu mai iese din criza nici in 100 de ani” cel mai nou articol editat pe www.thinkagain.ro !Va astept pe toti cu sugestii si comentarii dar mai ales cu critici!

Anonim spunea...

Obiectivul fundamental de existenta al BNR este stupid. Pe o piata prin definitie libera, preturile nu ar putea sa stea sub controlul nimanui.

Prin urmare, chiar prin lege rolul BNR este unul nociv unei economii libere. Nu inteleg de ce va mirati de efecte.

i-conomics spunea...

Anonim:

Teoretic ai dreptate, din pacate in sistemul financiar actual de rezerve fractionare un "lender of last resort" care sa garanteze un minim de lichiditate a sistemului prin persoana unei banci centrale este inevitabil.

SeeTheMatrix spunea...

Buna

Imi place foarte mult ce ai scris aici. Si eu cercetez lucrul asta, si scriu despre ea, numai ca in limba maghiara. Dar vad ca ai scris in comentarii ca Banca Nationala nu este privata. Dupa cum stiu eu inca trei tari nu au banci centrale controlate de bancarii internationali, si tarile astea sunt: Iran, Corea de Nord si Cuba.

i-conomics spunea...

See The Matrix:

Foarte putine Banci Centrale sunt Private. Marea majoritate sunt ale statului. Problema nu rezida in cine sunt controlorii acestor institutii ci in puterea acestora de a distorsiona esenta economiei de piata libera si anume banul, controland atat cantitatea cat si valoarea acestuia.


Recent, Ben a comentat ca o moneda legata de ori si ce lucru limitat cantitativ ar fi un dezastru deoarece ar preveni aplicarea de masuri monetare pentru a ajuta economia in caz de recesiune. Eu consider ca tocmai posibilitatea unei cantitati infinite de banconte creaza discrepantele economice ce mai marii bancheri le vad rezolvate doar prin masuri "monetare".

SeeTheMatrix spunea...

Si eu cred ca problema este ca Banca Nationala creaza inflatie prea mare prin eliberarea banilor in catitate foarte mare, fara restrictie. Este foarte simplu, cati mai multi bani intra in circulatie cu atat mai mare este deprecierea. Dar tu crezi ca cei care au controlul asupra bancii, nu stiu asta? Stiu ei foarte bine. Multi au parerea ca imprimarea mai muti bani ajuta economia, dar cine gandeste un pic poate sa vada ca asta este cauza tuturor problemelor. Romania ca toata lumea controlata de bancari foloseste keynesianismul ca principiu economic. Asta lasa Banca Nationala sa umple economia cu bani fara limit, dar lasa si guvernul sa controleze piata. Piata din lume nu este libera. Exista si principiul scholii austriece, asta ar fi solutia la toate problemele Romaniei cat si pentru Europa. Numai ca nimeni nu lasa asta sa preveleze. Ei (care au controul bancilor nationale) stiu ce fac si vreau sa deprecieze toate monedele din lume, ca sa faca loc pentru o moneda pe care foloseste toata lumea. In acest caz, daca banca care elibera moneda lumii este in mana ta, toata lumea va fi in mana ta. De accea depreciaza si dolarul, si euroul impreuna cu leul. Daca te uiti pe graficile disponibile poti sa vezi ca pretul aurul si uleiul urca in aceeasi nivel. Daca gandesti un pic o sa vezi, ca nici aurul nici uleiul nu scumpeste, (cu aur poti sa cumperi atat ulei cat 30 acum ani) numai banii imprimati din nimic deprecieaza. Si marea majoritate din Romania nu vad asta ca dolarul si euroul depreciaza ca leul. Si toata lumea crede ca scumpeste benzina, cand nu scumpeste, numai banii nu au valoare. De aceea cred ca este important cine are controlul asupra Bancii Nationale, pentru ca acum o controleaza Banca Centrala Europeana. Si BCE este controlata de un grup de bancari eliti din lume, care vreau (si cred ca au reusit) sa controleze toata lumea. Problema Bancii Nationale este mult mai mare, decat cred oamenii din Romanaia si Europa.
Scuze pentru eroriile, dar limba romana nu este limba mea materna:)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.