marți, 21 decembrie 2010

Mirajul “Investitiilor Straine”

Cat de benefice sunt investitiile straine in Romania?

Inainte de a analiza si trage concluzii, trebuie sa intelegem mecanismul acestor investitii:

A. Entitate fizica si juridica vine in Romania cu “bani” sau “assets” sub forma de echipamente, “know how”,  etc.
B. Entitatea fizica si sau juridica externa acceseaza finantare locala pentru a amplifica profitabilitatea capitalului propriu. In marea majoritate a cazurilor, finantarea locala este generata de depozitele persoanelor fizice si juridice autohtone.
C. Entitatea fizica sau juridica investeste capitalul propriu si cel imprumutat in activitate generatoare de profit.
D. Entitatea fizica sau juridica externa vinde persoanelor fizice sau juridice autohtone rezultatul investitiei si repatriaza profitul sau mentine investitia si repatriaza profitul pe termen lung in fiecare an. 

1. Investitii Imobiliare Residentiale, Comerciale, Logistice
Exemplu (ce s-a intamplat)
- Achizitie teren 500,000 Euro
- Achizitii similare din partea altor investitori ridica piata imobiliara si duce pretul terenului la 1,5mE.
- Investitorul strain investeste inca 500,000 Euro in “Soft Costs”, demararea lucrarilor.
- Investitorul vine cu aport total “Own Equity” 2mEuro si obtine finantare banca de 15mEuro.
- Total Investitii 0.5 + 0.5 + 15 = 16 M Euro.
- Vanzare Proiect entitatilor fizice sau juridice autohtone cu 20mEuro rezulta Profit Net in sa zicem in 2 ani de 4mEuro.
- Rezulta:
            - Investitor strain a venit cu 1 m Euro.
            - Acesti bani intrati in tara si cheltuiti au avut ca effect temporar:
                        - Cresterea preturilor terenurilor si a cladirilor.
                        - Cresterea salariilor
                        - Cresterea preturilor generale
                        - Indatorarea excesiva a Entitatilor Fizice si Juridice Autohtone (per baza veniturilor marite).
            - Investitor iese din tara cu 4 m Euro, cu 3 milioane euro mai mult de suma adusa initial.
            - Care este avantajul final al Romaniei din aceasta afacere? Vine cineva cu un Euro, noi muncim, noi il imprumutam, noi cumparam ce noi insusi facem, ca in doi ani el sa plece acasa cu 3 euro in plus? Cat de fraieri suntem? In cazul exemplului de sus avem de a face cu o paguba de 3 m de Euro.  
In cazul in care investitorul strain nu vinde ci inchiriaza “proprietatea imobiliara” si repatriaza profitul anual, din punct de vedere NPV(net present value) efectul asupra Romaniei este acelasi, chiar si mai negativ pe termen lung.

2. Productie Bunuri si Servicii cu Vanazare Preponderent in Romania
Contra:
- Situatia din acest exemplu este aceeasi cu cea de sus, numai ca, in cazul de fata, in loc de vinzare sau inchiriere imobile avem de a face cu vanzare sau leasing de bunuri si servicii. Atat timp cat valoarea exporturilor investitiilor este mai mica de cat suma repatriata de investitor din punct de vedere NPV (net present value) efectul asupra Romaniei este la fel de negativ ca si in cazul sus mentionat.

Pro:
- In putine cazuri se poate lua in considerare valori intangibile respectiv “know how” care ca impact macro ar putea contrabalansa efectul negativ al deficitului de capital generat. Aici ma refer la educarea fortei de munca, specializarea acesteia astfel incat sa permita autohtonilor sa foloseasca cele invatate spre a isi deschide singuri afaceri in domeniul respectiv.
- Benefice mai pot fi si acele investitii ce rezulta in productia de bunuri si servicii ce astfel nu mai trebuiesc importate, costul profitului investitorului fiind mai mic de cat costul afferent unui import total. 

3. Productie de Bunuri si Servicii cu Vanzare Preponderent la Export.
Pro:
- Romania per total ar incasa venituri substantiale din excedent import export ca urmare a rezultatului investitiei straine.
- Reducerea somajului ar scadea costurile asistentei sociale ale statului si ar mari veniturile bugetare din taxe si impozite.
- Reducerea Somajului ar creste competitia pentru resursa umana, generad potential o crestere sanatoasa si sustenabila a salariilor si de aici a cererii / consumului.

Contra:
- Investitiile externe generatoare de excedent capital pot fi daunatoare daca ele se bazeaza in special pe manopera ieftina si valoare adugata scazuta, deoarece se poate crea un ciclu vicios, competitional cu alte tari exportatoare de manopera ieftina, blocand piata muncii in limitele unor salarii mici si limitand potentialul de crestere. Astfel de investitii si excedente financiare afferente trebuie folosite cu scop précis de acumulare capital autohton pentru a putea depasi aceasta faza tranzitorie spre o marire a prosperitatii si nu o blocare in ciclu vicios salarii mici contra echilibru import export.


CONCLUZIE:

- Pe termen lung beneficiile investitiilor straine sunt negative, avand potentialul in a ne transforma in rentieri in propria noatstra tara.
- Pe termen scurt anumite investitii straine, in special cele speculative trebuie descurajate, anumite, in special cele generatoare de export si know how trebuie incurajate si folosite ca o stare tranzitorie de acumulare conostinte si capital de catre entitatile autohtone.
- Investitiile Antreprenoriale Autohtone Private sunt de fapt singura solutie de a mari prosperitatea cetatenilor Romaniei.

3 comentarii:

mike spunea...

mai sunt si straini care au venit cu bani aici ( in imobiliare de ex ) si care nu si i-au mai scos la plecare pe de alta parte sunt unele firme ( nokia , renault , ford ) care chiar au facut investitii reale in romania

i-conomics spunea...

"Strainii" care au riscat si au pierdut tot au cauzat probleme. Ei au imprumutat banii nostri in dezvoltarea unor afaceri neprofitabile. Pierderile astfel cauzate bancilor autohtone nu insemna de cat dobanzi la credite mai mari si dobanzi la depozite mai mici.. deci tot noi avem de suferit.

Firme gen Nokia, Reno, Ford, sunt minunate pe termen scurt, dar ele ne pot face prizonierii salariilor mici sub vesnica amenintare.. daca vreti salarii mai mari ne luam jucariile si plecam!

Anonim spunea...

Hey there, I think your website might be having browser compatibility
issues. When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
amazing blog!

my webpage ... jasmine live ()