Peste tot in mas media auzim multiple solutii pentru ca noi, Romanii, sa traim mai bine, de la taieri de salarii la tiparit de bani. Inainte de a raspunde cum am putea traii mai bine hai sa stabilim o scurta si succinta definitie la “a traii mai bine”:
1. Sa avem mai multa mancare, mai diversa si mai calitativa.
2. Sa avem locuinte mai mari, mai frumoase, mai calduroase, si mai bine utilate.
3. Sa avem servicii medicale mai de buna calitate, si acces corespunzator la medicatie.
4. Sa avem parte de alte necesitati precum educatie, distractie, acces la cultura, turism, hobiuri etc.
Pornind de la fiecare individ in parte ce ar fi necesar pentru un trai “mai bun”?
Simplu, mai multi bani. Si bani acoperiti in productie bunuri si servicii, nu bani tiparti din neant a la BNR precum am fost obisnuiti in ultimi zeci de ani.
BABESTE gandind, cum ar putea obtine cetateanul obisnuit mai multi bani?
- De la stat, prin variate scheme de asistenta sociala? NU! Statul nu are bani, si daca ii are sunt tipariti fara acoperire, mai multi bani neinsemnand si putere de cumparare mai mare.
- De la firme administrate de stat? NU! Firmele administrate de stat sunt conduse de oameni numitii pe criterii clientelare nu de competenta; firmele statului fiind deseori victime sigure ale variatelor metode de coruptie, neputand fi sufficient de productive petru asigurarea profitabilitatii si pentru asigurarea unor salalarii ce sa permita prosperitatea reala a angajatilor.
- Modurile in care veniturile salariatilor pot creste in mod real sunt:
o Atunci cand forta de munca devine resursa limita de care depinde potentialul profitatbilitatii unei firme. In aceasta situatie toate firmele vor dori sa angajeze cati mai multi oameni pentru a isi mari profitabilitatea, iar prin efectul economiei libere de piata si prin echilibru cerere oferta, salariile ar creste in mod natural si sustenabil.
o Atunci cand productivitatea muncii creste, cand prin acelasi efort producem mai mult si mai bine.
Ce trebuie sa facem ca forta de munca sa devina resursa cea mai importanta, si resursa cea mai necesara?
- Sa marim legatura intre munca si beneficii. Actual, statul isi insuseste peste 80% din rezultatul muncii unui salariat. Acest procenaj trebuie sa scada semnificativ, pentru a incuraja cu adevarat munca, creativitatea, initiativa si alte aspecte strict necesare prosperitatii. Oamenii trebuie sa fie motivati pentru a munci mai mult prin posibilitatea insusirii in mai mare masura a beneficiilor materiale rezultate. Azi cand statul iti ia peste 80% din rezultatul efortului depus, ce rost mai are acesta?
- Sa permitem cresterea consumului; consum mai mare insemna cerere mai mare pentru produsele si serviciile firmelor si deci cerere mai mare pentru forta de munca. Aici se poate instaura un ciclu benefic unde venituri mai mari generate de mai multi salariati si de salarii mai mari creste cererea produselor si serviciilor oferite de firme, ce iarasi creste cererea de resursa umana si asa mai departe.
- Sa diminuam impedimentele legislative si reglementatorii puse in calea flexibilitatii fortei de munca.
- Sa cream conditiile in care oameni cu initiativa, forta de munca, inteligenta si aptitudini antreprenoriale sa poata economisi banii necesari prornirii de noi firme si conditiile necesare ca acestia sa poata porni aceste firme petru a absoarbe forta de munca disponibila, pentru a produce bunuri si servicii cerute de piata.
Cum crestem productivitatea muncii?
- Prin tehnologizarea si automatizarea productiei. Acest lucru este posibil doar daca diminuam fiscalitatea si eliminam tiparirea de bani fara acoperire.
- Prin permiterea selectiei naturale a conducatorilor firmelor. Antreprenorii incompetenti trebuie lasati sa intre in insolventa, cei competenti trebuie lasati cat mai liberi, pentru ca piata sa ii remunereze si sa le permita acestora extinderea si mai mare a activitatii.
- Prin protejarea activitatilor antreprenoriale autohtone de competitie neloiala externa.
3 comentarii:
As adauga la cele patru idei enumerate de tine pentru conturarea conceptului de "bunastare: inca unul, securitatea individului.
Vreau sa ma stiu protejat atat eu cat si proprietatile mele.
Nu am prea multe de adaugat vis a vis de rationamentul tau, doar la productivitatea muncii ma simt dator sa fac o scurta completare.
Este foarte importanta si organizarea activitatilor, nu numai "tehnologizarea". De fapt, proiectarea unor fluxuri de lucru inteligente poate inlocui uneori o "modernizare" costisitoare din punct de vedere financiar.
Antreprenorii incompetenti trebuie lasati sa intre in insolventa, cei competenti trebuie lasati cat mai liberi, pentru ca piata sa ii remunereze si sa le permita acestora extinderea si mai mare a activitatii.
[...]Prin protejarea activitatilor antreprenoriale autohtone de competitie neloiala externa.
Sa fie laisez-faire, dar doar pentru "ai nostri" - adica libertatea economica sa fie atat dupa competenta cat si dupa neam :)
Curat murdar, coane Fanica ...
hAnN18Al:
O societate formata din indivizi prosperi este intrinsic mai sigura ca sa nu mai spun, prosperitate materiale crescuta poate insemna resuse superioare alocate secuiritatii...
Legat de comentariul tau asupra modului de organizare a activitatii productive, sunt absolut de acord, din pacate asta nu se invata de azi pe maine, e nevoie de cateva generatii ca sa filtreze societatea de managerii / liderii impostori... si asta se poate realiza doar daca flitul este unul corect... piata libera...
Alex Nicodin:
Te rog sa mai citesti odata ce am spus... nu e doar pentru "ai nostri".. vreu doar o competitie corecta pe baze egale. Nu vreau ca " ai nostri" sa faca competitie neloiala altora. Vreau ca "ai nostri" sa fie aparati de competiia neloiala a altora.. atat.
Trimiteți un comentariu