luni, 22 noiembrie 2010

Taxa pe avere si Latin-Americanizarea Romaniei

Taxa Averilor Mari si foarte mari a reaparut pe tipar. Cat de justificata ar fi o astfel de masura si care sunt cauzele ce ne-au adus in situatia de a lua in considerare o astfel de actiune? Care ar fi efectele unei astfel de masuri? De unde provin averile ce ar trebuie impozitate? De ce ar fi nevoie de banii proveniti din aceasta taxa? O pleiada de intrebari ce merita analiza si raspuns.

Latin Americanizarea Romaniei este evidenta din ori ce unghi ai privi-o. Cativa devin din ce in ce mai bogati, multi devin din ce in ce mai saraci, clasa medie ramanand medie doar din punct de vedere intellectual nu si material. Oamenii sunt diferinti, asta e clar; diferiti ca inteligenta, diferiti in vointa de a munci, de a risca, diferinti in capacitatea de a lua initiative. Si totusi se justifica distribuirea bunastarii atat de divergenta ca in Romania, putini atat de mult si multi atat de putin? Chintesenta economiei de piata este echilibrul adus de cerere si oferta, de mecanismele pietii libere, acolo unde dezechilibrele sunt autocorectate si nu permit devieri de sistem generatoare de mega oportunitati unora si dezavantaje multor altora. In Romania economia de piata libera nu functioneaza din foarte multe motive, mai toate tin de organizarea statala, si de modul in care reprezentantii statului isi indeplinesc atributiile. Si atunci, de ce sa penelizezi tocmai economia libera de piata cu taxe, taxe generatoare de bani care ar permite continuitatea unor birocrati ce mutilieaza libertatea economica si inerent prosperitatea tuturor?

Marile averi din Romania de unde provin? O parte punetm spune din mostenri – retrocedari (putine la numar), o alta parte sunt averi venite din strainatate dupa caderea cortinei de fier, o alta parte, aproape infima sunt averi formate de oameni cu abilitati creative, cu initiativa si curaj de a risca absolut fantastic, oameni ce merita pe deplin averea acumulata. Problema, si aici este calcaiul lui Achile, sta in covarsitoarea avere detinuta de indivizi ce au realizat-o din afaceri cu statul, din competitie neloiala (monopoluri, santajuri etc), si prin evaziune fiscala. Aceste activitati economice neortodoxe, in loc sa ajute societatea spre crestere nu fac de cat sa o afunde, ce valoare adugata regasesti in borduri instalate la suprapret ce se strica la primul inghet?

Daca trebuie cineva suprataxat atunci sunt firmele ce fac profituri din interactiunea cu statul sau entitatile acestuia. Si da, de ce nu, o taxa pe averea nedovedita. E greu sa prinzi evazionistii, dar e mai usor sa le identifici averea chiar si peste hotare. Atunci cand apar diferente majore intre venituri declarate si avere cumulata, statul trebuie sa actioneze necrutator, taxare 90%.

Taxarea averii realizate de un om onest, in urma unei munci asiduii, in urma eforturilor de ani de zile de acumulare conostinte, in urma riscarii bunastarii materiale ale familiei pentru a face investitii, nu poate fi interpretata de cit ca un atac direct asupra libertatii omului si asupra intregii tari. Munca, Creativitatea, Riscul, Initiativa trebuie stimulate, lenevia, lipsa de initativa, frica de a risca trebuie penalizate; altfel Romania nu are nici o sansa la progress. Ca sa nu mai discut si aberatia triplei taxari. Muncesti esti taxat, din ce ramane economisesti un ban, profitul anual iti este taxat iarasi prin inflatie si taxe generale, ca apoi sa vina cineva si sa zica …  da de ce ai caciula? Da caciula!

Care ar putea fi rezultatul taxei per avere?
- Capitalul privat ar parasi Romania, si fara capial nu exista munca productiva. Cu totii am fi mult mai saraci.
- Antreprenorii care ii dorim si care isi platesc toate taxele la stat vor fi nimiciti, vor disparea. Antreprenorii care nu ii vrem, care fac afaceri cu statul care sunt experti in evaziune fiscala, in mentinere monopoluri prin cumparare ordonante de urgetna etc etc.. nu o sa fie afectati.. ei vor prospera in continuare. Nu asa avanseaza Romania, nu asa eliminam discrepanta intre cei care au si cei care nu.
- Banii colectati din taxa per avere ar fi nesemnificativi.
- Colaps imobiliar garantat. Toata lumea ar vrea sa vanda activele din Romania (cei cu bani) si sa plece in strainatate. Si asa piata este devastata; daca implementam o astfel de taxa numarul vanzatorilor ar fi absolut gigantic, doar nu ar fi cineva normal la minte sa stea si sa astepte ca cineva sa vina si sa ii ia 2-5% din avere in fiecare an.

Ce ne facem cu cei multi si saraci? Solutia nu sta in redistribuirea averii de la cei care au la cei care nu au, solutia sta in implementarea unei economii de piata deplin functionale bazate pe fundamente stabile unde atrperenorii care ii dorim sa poata prospera, iar cei per care nu ii dorim, sa fie falimentari sau in puscarii.

In Romania de azi averea este infierata de cei multi si saraci, fapt in buna masura justificat deoarece in proportie covarsitoare aceasta avere a fost facuta nu pentru binele tuturor ci in detrimentul aproape tuturor. Totusi cei multi si saraci trebuie sa realizeze ca antreprenorii onesti, harnici, inovatori si cu initiativa sunt singura cale prin care cei multi si saraci ar putea traii mai bine. Daca atreprenorii corecti nu pot acumula bani cu ce se mai pot face investitii care sa creeze locuri de munca productive, salarii mai mari, taxe pentru stat si per total crestere economica?

2 comentarii:

vala spunea...

nici America latina inca nu e inca pe deplin latin americanizata ... Chavez face tot felul de chestii dar nu a arestat inca nimeni inflatia :)

deci sa privim cu incredere viitorul ... se poate mai rau ...

nu e neaparat rau sa taxezi averea ... si altii mai civilizati o fac ... depinde cu cat ... dar neclaritatea mea cea mai mare este cum o calculeaza... pe ea pe avere ...
de exemplu am actiuni la un SRL .. cat valoreaza si cum se calculeaza? ... sau am 3 hectare de teren in Gura Vaii ... cat valoreaza dansele si de ce ?

i-conomics spunea...

@Vala,

Chavez este un megalomaniac ce se incadreaza perfect in stereotipul statelor Latin Americane. Nu se numeste Pinochest sau eu stiu ce generai ce au condus Argentina, Brazilia etc... se Numeste Chavez.. si? Si ce daca unii luptau pentru stindardul capitalist sau socialist sau comunism... Ideologia propavaduita nu a fost de cit un mijloc de prostire a maselor pentru a ajunge la putere si nimica mai mult. daca in momentul de fata, Chavez ar identifica o ruta de a ramne la putere si de a prospera mergand pe Capitalism extrem libertarian ar uita de socialism intr-o clipita...

Nu stiu de ce tu esti fan taxa pe avere... averea deaja este taxata non stop prin inflatie ce vrei mai mult? Si asa avem enorm de multe taxe.. cum poate un om sa stringa bani pentru a infinta o firma.. care sa produca ceva in aceasta tara... care sa ofere locuri de munca si sa plateasca taxe la stat?