marți, 23 noiembrie 2010

Suntem Saraci – DIN CAUZA SUPRATAXARII

Societatea umana de la inceputurile Mesopotamiano Egiptene si pana in prezent a fost formata din Elite si Plebe. Uneori, intre cele doua clase a existat ceea ce noi azi numim clasa de mijloc. Aceasta a imbracat diferie denumiri, de la scribi in Egiptul antic la functionarii publici ai regatelor Chineze.

Dar cum a evoluat Plebea? In Antichitate ea a indeplinit predominant functia de sclav, in Evul Medium, treptat, notiunea de sclavie a inceput sa dispara fiind inlocuita cu iobagii, ca azi, plebea, nominal sa fie libera, dar este? Intrebare complexa ce tine de definitia libertatii.

Astazi Plebea, teoretic are nenumarate libertati; cea de exprimare, cea de miscare, libertatea de a fi presupus nevinovat pana la proba juridica contrarie, libertatea la o judecata impartiala, libertatea de a allege, de a desfasura activitati economice si politice, de a te angaja sau de a iti da demisia, libertatea de a nu fi maltratat fizic sau inchis fara judecata, dreptul la proprietate privata etc. (aceste libertati nominale sunt si ele uneori discutabile in functie de tara si organizarea politica statala). Toate acestea sunt incluse in asa numita CARTA A DREPTURILOR OMULUI.  

Din pacate libertatea Plebei actuale este este doar partiala, o veritabila fata morgana in lipsa libertatii principale, cea materiala. Totul de fapt se rezuma aici. In organizarea statala primitiva, elitele vroiau cat mai mult in detrimentul plebei. Ori ce libertate de expresie, de miscare, de organizare, era vazuta ca o amenintare directa la adresa bunastarii elitelor si ca atare strict reprimata. Cu timpul, elitele au dezvoltat mijloace mai eficeinte de control al Plebei fiind posibila libertatea iluzorie nu si  cea materiala. Azi, un membru al plebei, are asa cum am enumerat mai sus nelimitate drepturi tangentiale insa dreptul principal cel material lipseste aproape cu desavrsire. Ca atare, degaba ai libertate de exprimare, de proprietate, de organizare, de miscare, daca existenta ta materiala e complet la cheremul si intru bunastarea elitelor.

Sa luam un exemplu simplist pentru a demonstra situatia omului de rand, membru al Plebei Romane, om onest, platitor de taxe, angajat la firma onesta, platitoare de toate taxele:

Ion angajat cu carte de munca lucreaza 8 ore si produce 100 de paini prin eforturi propii. (asum ca el prin proprie forta face si focul si apa, si faina si drojdia si etc..)

Ce se intampla?

1. Taxe variate pe salariu = taxe firma plus alte impozite si acize REZULTA 50 paini la stat.
2. Cu salariu net in mana omul vrea sa cumpere paine dar pina sa ajunga acolo statul mai ia taxe pe proprietate, pe masina, pe autostrada, acize pe variate produse, pe benzina etc. REZULTA ~ 32 paini la stat.
3. Patronul vrea si el 8 paini ca deh, are si el de platit taxe pe profit, acoperire inflatie etc… REZULTA ~ 8 paini la patron…. Si nu am nici o problema cu asta atit timp cat e pe drept si ca rezultat al competitiei libere.
4. Dupa o zi de munca in care angajatul a produs 100 paini cu cate paini se allege ca rezultat al muncii sale? REZULTAT 10 (ZECE) paini!
5. Sa mai adaug si scenariul in care angajatul vrea sa tina bani rezerva pentru zile negre sa zicem echivalentul a 1000 de paini ce anual sunt erodati de inflatie cu 10%? Sa adaug aceasta pierdere la venitul final al angajatului?  Nu merg pina acolo…

CONCLUZIE:
In ziua de azi Plebea munceste dar primeste dreptul de a consuma aproximativ doar 10% din ce produce! (Acest lucru se poate masura aproximativ si Macro, (SUM[salarii nete anuale]-TVA)/PIB REZULTA ~ 10-12% consum din productie).

In Antichitate, productivitatea muncii fiind scazuta, o mare parte din activitatea omului de rand era producerea hranei. Sclavii din acea vreme primeau peste 50% din ce produceau!

In Evul Mediu, Plebea era legata de glie sub forma de iobagi. Si acum tin minte indoctrinarea comunista de la istorie unde nenorocitii de boieri asupreau tarani si le faceau zeciuala, adica le luau a zecea parte din ce produceau!

Azi, in societatea democratica si libera, omul de rand primeste 10% din ce produce! Cum vine asta? Ce fel de libertate este asta? Cum sa traim bine? Cum sa economisim pentru a investi? Cum?

14 comentarii:

vala spunea...

totul e o problema de perceptie: ... plebea de azi traieste mult mai bine decat sclavii din antichitate pentru ca cei de azi se simt mai liberi ... simplu

i-conomics spunea...

@Vala:

Dar totul este iluzoriu. De fapt, unde vroiam sa ajun, mai multe aspecte adunate rezulta saracia noatra ca natiune.

Cu taxe asa de mari, omul onest nu are nici o sansa; cum sa economiseasca el bani, ca apoi sa poata infinta o firma in cadrul caruia sa achizitioneze tehnologie pentru a asigura un grad ridicat de productivitate si de aici ar rezulta produse si servicii de calitate.. salarii substantiale angajatilor si venituri importante statului? Totul este un ciclu vicios. Taxe mare, inflatie mari, dobanzi de finantare marei, lipsa protectiei in fata competitiei neloiale ale producatorilor vestici etc... cum sa putem noi traii mai bine?

Dupa logica ta, daca productivitatea ar creste iarasi, de zece ori, si un om ar produce 1000 de paini pe zi, atunci ar fi justificata marirea tuturor taxelor astfel incat acel om sa nu poata consuma de cat 1% din ce produce? Unde e limita..? de ce nu 0.1% sau 0.00001%? sau de ce nu chiar ZERO?

Anonim spunea...

Romania are, in comparatie cu vestice, taxe infime.

In Suedia, platesc 60% impozit pe orice venit. Media in Romania e de vreo 30% (16% activitati independente, dividende, 50-60% salarii)

In SUA, media taxelor anuale pe proprietate este de 1-2% din valoarea proprietatii.

Pentru un apartament mediu din Bucuresti, cu o valoare de 100.000 euro, ar fi o taxa de 9000 lei/an impozit.

LUCIAN ph spunea...

statul PE CARE IL IN JURA TOATA LUMEA este o INTERFATA A elitei.cEI CE CONDUC DPDV ECONOMIC CONTROLEAZA POLITICUL(NU INVERS CUM ESTE GRESIT PERCEPUT)COMPARAND BENEFICIILE PARLAMENTARILOR CU BENEFICIILE MOGULIOR VOM VEDEA CA SUNT NET INFERIOARE CELOR DIN URMA.Stiati ca Tariceanu a dat in 2007 o ordonanta de urgenta prin care orice firma care asfalteaza in Romanaia este obligata sa foloseasca in amestecul respectiv produse petroliere de la VEGA Ploiesti(proprietar Patriciu)?
Cine a beneficiat de existenta zonelor libere sau a zonelor defavorizate?Antonescu va fi presedinte dupa 2014!Cine credeti ca va beneficia?Antonescu?
credeti ca acum Basescu beneficiaza?in realitate UMBRARESCU,COCOS,Casuneanu,Chelu si altii care nu se vad la Realitatea tv!STATUL ar fi fost bine sa fie o

vala spunea...

IE

nu o realitate anume il face pe om optimist sau pesimist ci propria lui educatie si constructie interioara

eu zic ca imensa majoritate a romanilor traieste acum semnificativ mai bine ca acum 30 de ani ...
dar oamenii SE PLANG MULT MAI MULT
pentru toti astia exista o solutie: furadan!

i-conomics spunea...

@Anomim:
Suedia are taxe mari, acum nu stie cum sa scape de socialismul ce i-a ruinat... erau odata cei mai tari.. acuma sunt doar periferie nordica..

taxe mari sunt si in alte parti.. dar in puntine locuri din 100 paini produse .. ramaii doar cu 10.. poate doar in coreea de nord...

oricum comparatia nu are rost.. cand erau sclavi in romania erau scalvi peste tot in lume.. cand erau iobagi la fel.. cand acuma suntem socializati complet.. la fel e peste tot pe glob.. ce te mira .. crezi ca astfel de idei sunt originale?

i-conomics spunea...

@ vala gresesti...

pensionarii, taranii, angajatii varstnici o duc mai rau.. uni chiar mult mai rau... faptul ca au tv color si masina de spalat nu insemna ca se culca cu burta plina.. sau ca au curajul sa dea drumul la repartitoare...

Anonim spunea...

tarile scandinave au taxe ce par scandalos de mari in comparatie cu alte state, insa acesti bani se intorc la contribuabili in aceeasi proportie. protectia sociala costa, iar in scandinavia exista cea mai avansata protectie sociala din lume. de-aia platesc taxe mari.

Anonim spunea...

Marea diferenta e ca in ziua de azi, oricine din plebe poate ajunge rege, sau ma rog, oricine isi doreste desul de tare si a si fost inzestrat de natura. Asta darama fundamental argumentatia ta. Bill Gates n-a mostenit firma de la tac'su si nici print nu s-a nascut.


Articolul este slab si puternic partinitor. Teoretic vorbind, din banii pe care statul ii incaseaza prin taxe se ocupa ca cetateanul sa aiba asistenta medicala, educatie, infrastructura, pensie, protectie sociala si altele.

Banii astia nu pica din cer.

Acum ca situatia nu este tocmai asta in Romania, este o alta problema. Liberatea ti-ai limitat-o singur de-a lungul vietii.

1. Tu ai luat decizia sa nu pui burta pe carte si sa spargi seminte in fata blocului => sansele tale sunt puternic afectate sa ajungi sa castigi o paine.

2. Tu ai decis sa iei credit ca sa iti iei BMW in rate si ai afectat bugetul familiei.

3. Tu ai decis ca fiecare weekend trebuie petrecut prin iesiri la munte, la mare, in cluburi.

Lista poate continua. Unde a intervenit statul aici?

Romanii pana acum au recuperat foamea de pe vremea lui Ceausescu prin a valorifica ceea ce a adus Ceausescu in economie prin sacrificiile poporului: Petrom, Sidex, Dacia, companiile de distributie ale energiei, BCR si mai nou statul vrea sa vanda si ce mai are din Romtelecom si ne-am asigurat ca suntem doar o masa de consum pentru companiile straine.

In mare, buba pleaca de la popor, poporul asta care vrea sa fie asistat. Ia spune tu cam ce stii sa faci ca sa castigi o paine. Ce poti sa produci cu manutele tale?

i-conomics spunea...

@Anonim 26 Noembrie..

Probabil ca atunci cand esti la un nivel inalt de productie... respectiv 1000 de paini pe zi.. iar statul iti ia... 90%.. cele 100 ramase sunt suficiente pentru marea majoritate a cetatenilor acelei tari... incat sacrificarea notiunii de libertate materiala nu mai pare atit de deranjanta.

i-conomics spunea...

@Anonim 27 Noembrie,

Domnule Geoana,

M-ati onorat cu un studiu de caz absolut perfect in a exemplifica limitarea sistemului feudalo - comunist doritor de insusirea totala a rezultatulului muncii tuturor celor productivi si distribuirea acestuia dupa bunul plac, mult la putini, putin la mase de control si mai nimic la cei care de fapt produc.

Lega de prima dvs afrmatie, va recomand cu tarie putina istorie unde o sa vedeti nenumarate cazuri de sclavi sau cetateni de la marginea de jos a societatii ajunsi in varful ierarhiei; daca vreti intru in detalii cu nume si date, dar nu acesta este scopul articolului.

Afirmati ca articolul este slab si patinitor, dar din ce spuneti va auto contraziceti!!
Pe deoparte, spuneti ca cei care nu invata, care nu muncesc, care prefera sa stea in fata blocului la mancat seminte, care se imprumuta prosteste etc., traiesc prost din cauza lor insile, pe de alta parte ridicati in slavi supra-taxarea pentru a oferii acestor oameni pe gratis fel si fel de beneficii in detrimentul celor care muncesc, care invata, care nu isi asuma riscuri prostesti, Cum vine asta?

Ai doi tarani, unul bea, fumeaza, munceste neeficient 4 ore pe zi si traieste rau, nu ii jung bani, statul ii da fel si fel de beneficii ca venit minim, pentru caldura, statul are costuri enorme cu asigurarea sanatatii acestuia, etc. ; al doilea taran, nu fumeaza, nu bea, are gria de propria sanatate, lucreaza 12 ore pe zi, este econom, si are venituri decente. Este normal ca statul sa ia celui de al doilea taran 90% din ceea ce acesta produce astfel incat primul taran, lenes, incompetent si nesabuit sa aibe un nivel de viata complet necorelat cu inputul sau in societate?

Anonim spunea...

Nu , n-ai inteles abordarea mea.
Tu incerci sa argumentezi ca suntem saraci pentru ca platim impozite mari. Eu incerc sa-ti spun ca bugetul trebuie finantat de undeva. Eu nu sunt adeptul unui sistem care sa promoveze asistenta sociala, ci productivitatea.

Acum ca sa facem o mica simulare pe cazul expus de tine in cele doua cazuri distincte:
1. Micsoram taxele, creste deficitul, ne imprumutam ca sa finantam deficitul, si pe vremea asta la dobanzi destul de mari, si tot asa, bulgarele se rostogoleste. Taiem din bugetul de la educatie, sanatate, rezulta ca toti taranii vor fi afectati si nici macar copiii taranului care munceste constiincios nu vor avea parte de o educatie buna, sau de asisenta medicala corespunzatoare.

2. Pe de alta parte, putem taia din pensii, ajutoare sociale si ii putem forta pe cei care nu produc sa intre in malaxorul economiei. Taranul muncitor nu este afectat, si poate accesa si forta de munca mai ieftina la ferma lui. Asta poate aduce noi bani la buget, care ar putea acoperi deficitul si din punctul asta ne putem gandi la relaxare fiscala, dar NU la mariri de pensii, mariri de salarii la bugetari, mariri de ajutoare de jomaj s.a. Tocmai asta a fost graseala boului de Tariceanu. Cand era pe val, in loc sa dea drumu la relaxare fiscala, a bagat banii la pensionari si la bugetari pentru a-si asigura capital politic. Un bou !

Acum, ca sa-ti spun drept, trebuie sa facem un pic de foame ca sa acoperim rasfatul neavenit din vremea boomului economic. Cine era mai smecher decat romanu in 2007 ? E, uite ca s-a intors roata.
In concluzie, acum chiar nu suntem in pozitia de a relaxa impozitele. Am avut ocazia si am luat o decizie total gresita.

i-conomics spunea...

@ Anonim 28 Moembrie,

1. Nu apreciez injuriile aduse unor persoane fie ele vinovate sau nu de acuzatiile aduse.

2. Iti reamintesc ca toti politicieni au votat masurile populiste de marire fara acoperire a veniturilor diferitelor clase de bugetari si pensionari.

Anonim spunea...

Hello there! This article couldn't be written much better!
Going through this article reminds me of my
previous roommate! He continually kept preaching about this.

I am going to send this post to him. Pretty sure
he's going to have a very good read. Thank you for sharing!



Also visit my blog - forex brokerage - http://blog.peppermintpuff.co.uk/2012/05/treasure-tuesday.html,