Cine apara antreprenorii Romani de competitie neloiala a entitatilor economice externe practicata atit din interior cit si din afara tarii? Teoretic, aparatorul ar trebui sa fie Consiliul Concurentei (http://www.consiliulconcurentei.ro/), practic, nimeni nu ne apara interesele economice nationale de un veritabil razboi economic ce actioneaza la nivel global, unde fiecare incerca prin ori ce metode sa isi creeze avantaje in detrimentul altora.
Dupa ani de socialism si economie central planificata, Romania a apelat la ideologia economiei capitaliste unde cheia succesului sta in libera competitie; o competitie transparenta bazata pe criteriul cerere si oferta unde castigatorul este acela care munceste mai mult, mai repede, mai bine, cu mai multa inovatie. Din pacate in Romania competitia intre entitatile economice autohtone si cele straine este una profund neechitabila.
Firmele vestice ce exporta bunuri si servicii in Romania adeseori au ajutor de stat direct sau indirect scotand de pe piata competitorii autohtoni ce nu au parte de un astfel de ajutor. Exemple sunt multe; mai vizibile sunt cazurile din agriculutura, productia de masini, industria petroliere, telecomunicatiile, industria chimica si manufacturiera, cercetarea tehnologica. Uni vor spune, dar si noi subventionam, da, corect dar sumele sunt infime, adeseori putinele subventii in mod dubios ducandu-se catre firme cu patronat strain (exemplu Ford) si nu catre antreprenori autohtoni. Diferenta de subventie intre infimul nostru si colosalul lor nu da atreprenorului local nici o sansa de supravetuire in lipsa implementarii unei competitii echitabile de catre Consiliul Concurentei. Nu mai mentionez aici avantajul masiv avut de tarile vestice ca urmare a dobanzii de finantare reduse artificial prin avantajul “privilegiului exorbitant” (De Gaulle) generat de monedele lor forte.
Firme estice, din tari in curs de dezvoltare sau sarace nu au bani de subventii semnificative directe sau indirecte a exporturilor, dar sunt ajutate in realizarea competitiei neloiale prin reglementari legale a caror costuri sunt mult mai mici de cat ale reglementarilor autohtone rezultand in avantaje competitionale semnificative de partea acestora. Exemplu, firma chimica in Vietnam nu are nevoie sa mentina filtru aer foarte costisitoar anual, deversarea deseurilor toxice este ieftina in lipsa unor reglementari de mediu normale precum in Romania . Dar nu doar reglementarile de protectia mediului sunt generatoare de astfel de avantaje. Normele de protectia muncii, legislatia muncii, costurile aferente protectiei sociale si aici ma refer la cotributii pensii, servicii medicale, somaj, etc. toate acestea creaza competitie semnificativa neloiala din partea tarilor care nu au astfel de reglementari impotriva tarilor care au o legislatie ce apara drepturile angajatului, a mediului, etc.
Toti practica concurenta neloiala; nu zic sa practicam si noi concurenta neloiala, dar trebuie sa facem ceva pentru a remedia ceea ce ni se intimpla, altfel nu vom ajunge nicaieri. Secretul succesului sta in acumularea de antreprenori puternici cu capital sanatos propriu si cu capacitate de a concura deschis toate entitatile externe. Actualmente, nu putem face competitie externa pe baza de ajutor de stat, nu avem banii necesari si nici competitie externa prin reglementari laxe reductoare de cheltuieli. Pe scurt nu avem nici o sansa. Consiliul Concurentei actual este profund inefficient si trebuie regandit complet, trebuie sa devina independent de vointa politica de lobiul entitatilor economice si fundamentat pe legislatie clara pro economie libera de piata si impotriva tuturor factorilor generatori de competitie neloiala.
15 comentarii:
IE
nu suntem saraci...
doar ne plangem ...
@vala,
Nu suntem saraci toti... doar majoritatea.....
... cu duhul
majoritatea nu suntem saraci
doar ne plangem
defineste saracia
Ca si consumator voi alege tot timpul produsul cu raport calitate pret mai bun, fie el si subventionat de altii. Practic prin subventie cineva ma plateste sa-i consum produsul lui. De ce as refuza?
Pe de cealalta parte cine subventioneaza banuiesc ca se asteapta ca la un moment dat sa-si recupereze investitia in subventie plus dobanda aferenta. Cum va face asta, altfel decat crescand pretul produsului peste pretul nesubventionat (cel de productie)? Ei bine, atunci producatori nesubventionati vor putea reintra pe piata.
@ sorin_f
Atunci,cei nesubventionati vor fi falimentari de mult....
@sorin,
ai refuza pentru ca produsul nesubventionat insemna de fap salariul tau.. daca nimeni nu cumpara ce produci tu nesubventionat.. atunci angajatorul tau da faliment... si tu ramai fara bani, fara obtiunea de a lua doar e e mai bun...
sau..
pentru a face fata competitie neloiala angajatotul tau trebuie sa isi reduca cheltuielile astfel incat sa echilibreze situatia .. si cum altfel de cat reducand costurile salariale... .. poate acuma intelegi de ce noi avem salarii de 5-10 ori mai mici...
ikoan...
da cei nesubventionati dau faliment de mult .. vezi agricultura romneasca....
sau dau salarii mizere ca sa echilibreze lipsa subventiei...
@Toate tarile si firmele actioneaza in acelasi mediu economic. De ce Polonia nu are criza si Romania are, desi Romania are zacaminte de petrol si gaze?
Pentru ca polonezii au conducere responsabila si noi avem niste hoti.
Asta face diferenta nu subventile.
Cu o forta de munca pregatita si ieftina cum am avut in anii '90 nu era nevoie de subventii pentru ca produsele erau competitive.
Cu preturi mici la energie si combustili se subventionau celelate produse.
Pentru conducerea Romanieii au fost mai importante importurile de kitekat(mancare pentru pisici) decat tehnologia, pentru ca respectivele produse au beneficiat de scutiri de taxe vamale.
@Deceneu,
Cred ca ai inteles gresit ce spuneam. Nu sunt adeptul subventiilor absolut deloc deoarece ele distorsioneaza ehilibrul pietii; si ca rezultat totdeauna paturile sarace ale societatii vor avea de suferit.
Nu supun ca Romania sa practice subventii pentru a face competitie neloiala antreprenorilor din alte state, dar haide totusi sa facem ceva sa diminuam macar putin competitia neloiala practicata de altii.
Subventia o face statul din banii luati de la altii. Asta inseamna ca daca statul ar decide sa subventioneze agricultura ca sa fie competitiva cu cea straina trebuia sa adune taxe de la populatie ca sa subventioneze agricultorii.
Ar fi mult mai simplu sa creasca taxele pentru importatori, nu? Adica sa faca produsele straine mai putin competitive pe plan intern. Cu taxe scazute oamenii vor putea folosi banii mai bine, eventual deschide afaceri care sa devina competitive, in mod real, cu firmele straine. Din pacate nu s-a dorit asta pentru politicienii iubesc sa-si spolieze propriul popor.
Cu toate astea problema nu-i atat de simpla pentru ca si taxele de import se pot transforma intr-o "stimulare" a lipsei de productivitate interna (vezi "Economia intr-o lectie" a lui Hazlitt). Si cum birocratia romaneasca are darul de a strica tot ce atinge nici aceasta solutie n-ar fi viabila in Romania. Asa ca pana la urma taxarea minima ar permite populatie sa-si gestioneze cum crede de cuviinta veniturile si asta cred ca ar fi mai bine pe termen lung.
Logosefra:
Nu taxa de import ci o taxa individualizata nu generalizata prin care sa se elimine concurenta neloiala exercitata de entitatile straine. In unele cazuri taxa este zero, in altele va fi calculata in conformitate cu avantajele neconcurentiale ce anumite firme straine le primesc din partea statelor respective gen subventii directe si indirecte, facilitati fiscale special destinate exporturilor plus masuri de protectie a mediului si a angajatilor reduse fata de cele implementate in romania fapt ce ar genera costuri mai mici si deci concurenta neloiala unei firme romanesti.
Si cam ce ar putea sa faca consiliul concurentei in legatura cu firmele straine? Ca nu poate sa opreasca statele-mama ale companiilor de la a le da subventii, deci din cate imi dau eu seama singurul lucru pe care ar putea sa-l faca ar fi sa le bage tarife la import.
@Gheorghe: Nu trebuie sa bagi nici tarife de import, nici sa impiedici guverne straine in a da subventii.. solutia este aplicarea legii deaja existente.. penalizarea competitiei neloiale: pe scurt amenzi. Dar asta ar insemna multi angajati corecti ai statului care sa verifice tot, iar acolo unde identifica competitie neloiala sa aplice prompt amenzi ar caror cuantum sa elimine diferenta de pret generata de subventii ale statelor straine sau reglementari laxe contra protectiei muncii si sau a mediului , etc.
Alternativ poti implementa un fel de certificare concurentiala pentru absolut ori ce produs sau servicii ce se vinde pe teritoriul tarii noastre, unde se analizeaza pretul dorit de vanzare si daca producerea respectivului produs beneficiaza de subventii sau norme laxe ce ar putea genera concurenta incorecta antreprenorilor autohtoni atunci in cazul in care vanzatorul nu cere un pret corect acestuia i se impune o amenda proportionala cu beneficiile neconcurentiale primite din partea unor entitati externe.
Sa le bage o mitraliera sub nas alora care au facilitat venirea firmelor din vest pentru un pumn de seminte.
Analfabetii conduc o tara de pacalici batuti de soarta, discipoli fanatici ai lui Florin Salam.
Ne dam mari inventatori, sportivi, poeti, medici, ingineri etcetera prin toata lumea...
Nu suntem decat un neam de parliti semi-analfabeti, vanduti de un rege bufon, indobitociti de 60 de ani de comunism, furati si re-vanduti pe nimic de copiii fostilor mari comunisti.
Nu suntem nici precum rusii cruzi si bataiosi, nici precum americanii lingusitori si amagitori, nici precum nemtii muncitori si organizati, nici precum francezii orgoliosi si lasi, nici precum spaniolii emotivi si pasioali, nici macar homosexuali performanti nu suntem in stare sa producem.
Suntem niste amarati exploatati, fara drepturi, fugariti de foame si de saracie care pe unde a apucat, in schimb cu nasul pe sus!
Jos Regimu... Alimentar
Trimiteți un comentariu