In ziua de azi omul de rand este bagat in ceata de multitudinea dogmelor ideologico-politice si in special de falimentul acestora.
Comunismul, nu e bun, nu functioneaza, am simtit asta pe pielea noastra; necrezatorilor recomandandu-se un concediu comparativ in Corea de Nord si Corea de Sud.
Alternativa principala la Comunismul falimentar este Captialismul ce clar a dovedit prin rezultate a fi net superior. Din pacate azi, Capitalismul scartie din toate incheieturile, iar adeptii Socialismului si a Comunismului il considera principalul vinovat de actuala criza financiara chiar daca adevaratul vinovat este socialismul infiltrat adanc sub pielea unui sistem politic ce doar cu numele mai poate reprezenta economia libera de piata. Mari diferente nu pot sa fie intre o economie centralizata si o economie supra reglementata in care cantitatea si costul banului sunt centralizat planificate de Banci Centrale; cel putin nu la rezultatul final: Falimentul.
O parte a populatiei a inteles falimentul Capitalismului Socialistic si a gasit refugiu intr-o dogma politica scoasa de la naftalina; Libertarianismul ce in mare predica:
- Proprietatea Privata se plaseaza deasupra ori carui alt drept.
- Eliminarea aproape totala a reglementarilor dictate de stat.
- Eliminarea pe cat posibil a tuturor interventiilor statului asupra omului.
- Cheltuielile statului reduse la minim.
- Asistenta sociala de ori ce fel eliminata.
- Fara pensii de stat, fara sistem medical de stat, fara sistem de educatie publica.
- Bani independenti, fara ca statul sa le poata determina cantitatea si sau costul.
Libertarianismul functioneaza bine pe hartie; exceleaza in modele macroeconomice, in ceea ce presupune bunastarea agregata; dar are o mare hiba. Se bazeaza pe asumptia ca omul este corect, ca omul este capabil si ia mereu cele mai bune decizii in ceea ce il priveste, ca interactiunea dintre oameni va fi printr-un mechanism perfect echitabil de piata. In realitate, omul de rand nu este corect ori de cate ori are sansa, omul de rand este dovedit stintific inapt sa ia mereu cele mai bune decizii in ceea ce il priveste, iar mecanismul perfect echitabil al pietii pur si simplu nu exista atuinci cand e lasat la voia intimplarii. Libertarianismul pur da frau liber Legei Junglei cu rezultate certe de polarizare a societatii intr-un pseudo Feudalism.
Ideologia Libertariana nu trebuie totusi complet ignorata, multe idei sunt bune dar trebuie imbratisate cu moderatie. Solutia optima ca dogma politico economica probabil se afla la mijloc intre Capitalsimul Socialistic actual si Libertarianismul Pur. Este clar ca omul terebuie sa fie mult mai liber din punct de vedere material, ca statul trebuie sa se implice mult mai putin in a dicta si controla viata cetatenilor, totusi nu trebuie sa ignoram faptul ca societatea umana nu este formata din Lupi Singuratici ci dintr-o comuniune intre cetateni ce impreuna pot produce mult mai mult de cat singuri. Evolutia Umanitatii nu trebuie privita strict pragmatic material ci si moral si social. Calitatea vietii nu este data doar de bunastarea materiala ci si de siguranta oferita de societatea in care omul traieste si de ajutorul oferit de semeni la momente de anaghie. In timp ce Libertatea personala trebuie sa primeze nu trebuie totusi sa lasam semenii ajunsi la anaghie fara un acoperis deasupra capului, fara mancare, si fara asistenta medicala de stricta necesitate. Economia de piata libera, datorita firii umane este imperfecta; todeuna “unii” prin masuri neortodoxe se vor impune in detrimental semenilor, polarizand societatea. Libertarienii trebuie sa fie deschisi acestei posibilitati demonstrata istoric si sa accepte ca trebuie sa existe un mecanism via taxare si minima asitenta sociala de corectare a discrepantelor de oportunitati ce intr-un model pur teoretic de economie de piata libera si corecta nu ar aparea.
Fara sa ramanem mai prejos, a aparut si in Romania un Manifest Libertarian a carui scop este incert deoarece este prea complex si lung pentru a fi inteles de omul de rand, prea nesubstantiat pentru un intelectual, fara alternative palpabile de supravetuire pentru omul dependent de stat, fara mecanism de tranzitie de la Socialism Mioritic la Libertarianism atat din punct de vedere social cat si matematic.
Facand o analogie pe intelesul tuturor, nu este suficient sa diagnostichezi o boala, si sa identifici cum ar trebui sa arate un organism sanatos ci trebuie sa identifici un tratament ce poate fi dus la bun sfarsit. Daca tratamentul este prea dureros pacientul il refuza si ramane bolnav. Daca tratamentul nu este gandit bine, poate cauza efecte secundare mai grave ca boala in sine si chiar decesul. Pe scurt, degeaba identifici un tel final utopic daca in procesul de vindecare omori sau schilodesti pacientul. La fel si in Romania . Un model de organizare statala si sociala trebui construit de jos in sus (bottom up) luand in considerare toate variabilele si constrangerile actuale. Tratamentul trebuie sa fie inbatabil, efectuat pas cu pas, cu clare stadii intermediare, ce odata atinse, pacientul sa le simta pe deplin beneficiile pentru a fi incurajat sa accepte continuarea tratamentului pana la capat.
Chiar daca dezirabil, nu poti spune arbitrar hai sa limitam cheltuielile publice la 20% din PIB de la actualul 40% fara sa coordonezi situatia intru a genera o reducere drastica a evaziunii, o diminuare a rispei prin asa zisele investitii publice, o diminuare semnificativa a cheltuielilor cu asistenta sociala aici gandindu-ma la educatie si sistemul medical de stat. Veniturile primate de actualii asistati din partea statului cat si de variatele servicii gratuite precum sanatate si educatie trebuiesc inlocuite de venituri generate de locuri de munca suplimentare si mai bine platite. Prin reducerea fiscalitatii, a reglementarilor si birocratiei prin protectia economiei de piata libera si eliminarea competitiei neloiale atat interne cat si in special externe sa permitem actualelor personane dependente de venituri si servicii oferite de stat sa poata avea servicii bine platite din care sa isi permita o viata mult mai buna inclusiv educatie si asistenta medicala privata si de ce nu contributii la un sistem privat de pensii.