joi, 13 ianuarie 2011

Incalca Banca Nationala Romana Legiile si Constitutia?

Prin atributiile sale, Banca Nationala Romana are la indemna toate uneltele legislative necesare pentru:
            - A mentine puterea de cumparare a economiilor si salariilor cetatenilor Romaniei.
            - A asigura cadru necesar libertatii economice si a concurentei loiale.
            - A asigura fundamentul necesar dreptului la proprietate privata.

Sa analizam succint activitatea BNR versus ceea ce ii este permis de Legea de Functionare a BNR si de Constitutia Romaniei:


1. Conform Legii nr. 312 din 28.iun.2004 Monitorul Oficial, Partea I 582 30.iun.2004 Intrare în vigoare la 30.iul.2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Capitolul 1, Articolul 1, Aliniatul (1). “Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.” 

In lipsa unei explicatii specifice a termenilor folositi in Legea sus mentionata apelam ca baza legala la Dictionarul Explicativ Roman, conform caruia:

STABILITÁTE s. f. Însușirea de a fi stabil, solid, trainic; soliditate, statornicie; fermitate. ♦ Durabilitate, trăinicie. ♦ Faptul de a-și păstra locul, de a nu fi mișcat din loc; fixitate. – Din fr. stabilité, lat. stabilitas, -atis. Sursa: DEX '98

Expresia “Stabilitatea Preturilor” este strins asociata cu inflatia. Conform Dictionarului Explicativ Roman:
INFLÁȚIE, inflații, s. f. Fenomen specific perioadelor de criză economică, constând în deprecierea banilor de hârtie aflați în circulație ca urmare fie a emiterii unei mase bănești peste nevoile reale ale circulației, fie a reducerii volumului producției și circulației mărfurilor, fapt care duce la scăderea puterii de cumpărare a banilor. [Var.: inflațiúne s. f.] – Din fr. inflation.
Sursa:
DEX '98

BNR prin legislatia in vigoare are la indemana toate uneltele necesare controlului cantitatii banilor, atat al bazei monetare si a numerarului aflat in circulatie cat si a masei monetare extinse.

Pentru simplificare, sa alegem un exemplu cit de simplu posibil, o economie in care anual se produc 10 oua si in care cantitatea totala a banilor este 10 lei. De aici deducem cu usurinta faptul ca prin mecanismul pieteii libere de cerere oferta, pretul unui ou va costa 1 leu. Ca atare daca la inceputul anului 2002 un ou costa un leu iar BNR ar fi mentinut cantitatea de bani stabila, azi un ou ar costa aceasi suma si adica 1 leu.

Sa apelam la informatii statistice aflate la dispozitia publicului pe pagina web www.bnr.ro.
Media Bazei Monetare Zilnice la sfarsitul anului 2001 era de 5.719,5 mii lei. La sfirsitul anului 2009 aceeasi medie a bazei monetare era de 45.800,2 mii lei. In 8 ani BNR a marit cantitatea banilor de 8 ori. Revenind la exemplu sus mentionat un obiect ce la inceputul anului 2002 costa un leu, nu ar fi de mirare ca acum sa coste 8 lei.

Prin mecanismul sus mentionat, prin legislatia in vigoare, BNR poate fi lesne banuit ca este autorul desavrasit al ne-mentinerii si a instabilitatii preturilor in Romania contrar total Obiectivului fundamental al Activitatii Bancii Nationale Romane stabilit prin legea Legii nr. 312 din 28.iun.2004.


2. ARTICOLUL 45 - Libertatea economica  din CONSTITUTIA ROMANIEI impune: Accesul liber al persoanei la o activitate economica”.  In acelasi timp, ARTICOLUL 135 – Economia din CONSTITUTIA ROMANIEI impune ca: (1) Economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta. (2) Statul trebuie sa asigure:  a) libertatea comertului, protectia concurentei loiale,

- Libertatea persoanelor la o activitate economica este grav viciata de abaterea activitatilor BNR de la regulile economiei de piata prin actiuni concentrate de scadere a puterii de cumparare a monedei de referinta impusa prin lege in Romania. Suplimentar actiunilor de scadere a puterii de cumparare a monedei nationale, BNR mentine un control artificial asupra ratei de referinta, dictand astfel pretul banilor. Prin stabilirea arbitrara si artificiala in afara mecanismelor pietei libere de cerere oferta a pretului banilor cat si a cantitatii acestora BNR poate fi lesne banuit ca incalca drepturile constitutionale ale cetatenilor Romaniei.

Cateva exemple ale efectelor negative asupra Cetatenilor Romaniei a actiunilor BNR ca urmare a controlului artificial al cantitatii si valorii banilor:
- Dobanzi Bancare mai mici datorate lichditatii injectate de BNR in sistemul bancar. In lipsa acestor lichiditati, prin mechanism cerere oferta, bancile comerciale ar plati dobanzi mai mari pentru a isi satisface nevoile financiare, acest lucru ar fi direct in interesul Cetatenilor Romaniei.
- Dobanzi la Credite mai mari de cat ar rezulta din echilibru cerere oferta. Prin continua marire a cantitatii de bani, puterea de cumparare a monedei nationale este in perpetua scadere, fapt ce pune presiune pe moneda nationala. Acest lucru este contrabalansat de marirea ratei de de referinta (a costului banilor) artificial de mult. Mai multde detalii in articole anterioare Aici si Aici.
- Banii noi creati de BNR au un efect de concurenta neloiala deoarece acele entitati ce intra in posesia lor primi, ii pot folosi inainte ca acestia sa isi piarda puterea de cumparare.

3. Conform CONSTITUTIEI ROMANIEI, ARTICOLUL 44 - Dreptul de proprietate privata, Aliniatul (2) impune: Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular.`  ARTICOLUL 136 – Proprietatea al CONSTITUTIEI ROMANIEI la Aliniatu (5) impune:  Proprietatea privata este inviolabila, in conditiile legii organice.

In lipsa unei explicatii precise a termenelor folosite in Constitutie apelam la suportul legal oferit de definitiile Dictionarului Explicativ Roman:

PROPRIETÁTE, proprietăți, s. f. 1. Stăpânire deplină asupra unui bun; ….. [Pr.: -pri-e-] – Din fr. propriété, lat. proprietas, -atis.  Sursa: DEX '98

BAN1, bani, s. m. …. Echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuși o marfă); monedă de metal sau hârtie recunoscută ca mijloc de schimb și de plată;. ….. Sursa: DEX '98

MÁRFĂ mărfuri f. 1) Bun (material) destinat schimbului pe piață. …… [G.-D. mărfii] /<ung. marha  Sursa: NODEX

Conform Definitiilor legal oficiale, Proprietatea se refera la un “bun”. Acesta desigur poate sa fie mobil sau imobil. “Banul”, conform definitiei legal oficiale este considerat el insusi o marfa, si un echivalent general al acestora. Cum un “Bun” este considerat o “Marfa” (vezi mai sus), de aici deducem ca din punct de vedere lingvistic legal, Banul este un Bun, o Proprietate protejata de Constitutie in Articolele 44 si 136.

Cum BNR este implicat activ in deprecierea puterii de cumparare a banului impus prin lege ca moneda de circulatie nationala, putem deduce potentiala banuiala ca BNR incalca DREPTUL LA PROPRIETATE a cetatenilor Romaniei.


Se vor autosesiza intitutiile statului abilitate pentru a analiza si remedia aceaste potentiale grave incalcari a legiilor si Constitutiei Romaniei cu consecinte deosebit de nefaste asupra diminuarii continuii a puterii de cumparare a economiilor si salariilor cetatenilor Romaniei si a subminarii libertatii economice prin vicierea economiei libere, a concurentei loiale si a principiului cererii si ofertei?  Constitutia Romaniei la  ARTICOLUL 52 - Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica impune ca:  (1) Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.